Marszałek Marek Nawara i Członek Zarządu Wojciech Kozak podziękowali uczestnikom spotkania za zaangażowanie i aktywność oraz życzyli powodzenia w przyszłych konkursach.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną jest organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, w tym roku już po raz ósmy. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym jest również przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę, zgodną z ustawodawstwem unijnym. Konkurs ma zachęcić mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Gale wręczania „Pereł” odbywają się co roku w czasie trwania targów FARMA, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Laureaci nagrody PERŁA z Województwa Małopolskiego w latach 2000-2008:
1. Kazimierz Furczoń,
2. Urząd Gminy w Łącku,
3. Emilia i Jacek Nowak, Pasieka „BARĆ”
4. Zakład Masarski Stanisław Mądry, Danuta Mądra, Andrzej Mądry,
5. Piekarnia Krakowianka, Grzegorz Czaja,
6. P.P.U.H. Tłocznia Maurer,
7. Roman Wasylczak,
8. Kazimiera Jonik,
9. Janina Molek,
10. Karczma „U Borzanka” .
Konkurs „AGRO POLSKA” jest zaliczany do najbardziej prestiżowych przedsięwzięć wyróżniających i promujących wysokiej jakości produkty rolno-spożywcze. W bieżącym roku to już XV edycja. Konkurs jest organizowany przez MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie. Celem konkursu jest propagowanie działań kreujących pozytywny wizerunek produktów wytwarzanych w Polsce. Laureaci Konkursu uzyskują nagrody, w tym statuetkę i dyplom oraz prawo znakowania Godłem Promocyjnym wyróżnionego produktu lub grupy produktów przez okres jednego roku na podstawie licencji organizatora, z możliwością przedłużenia tych uprawnień na następny okres. Gale Finałowe Konkursu odbywają się w Muzeum Zamku w Łańcucie.
Dyplomy nominacji do XV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA zostały przyznane:
1. Emilii i Jackowi Nowakom - Pasieka „BARĆ”
2. Stanisławowi Mądremu - Zakład Masarski Stanisław Mądry, Danuta Mądra, Andrzej Mądry,
3. Grzegorzowi Czai - Piekarnia Krakowianka,
4. Krzysztofowi Maurerowi - P.P.U.H. Tłocznia Maurer,
5. Katarzynie i Andrzejowi Petrylom - Karczma „U Borzanka”.
PRODUKTY TRADYCYJNE I REGIONALNE
W Małopolsce zarejestrowanych jest 32 produktów tradycyjnych:
sery i inne produkty mleczne
1. lody nowotarskie
2. ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
3. bundz / bunc
4. redykołka
5. bryndza podhalańska
6. żentyca
7. oscypek (oszczypek)
mięso świeże oraz produkty mięsne
8. jagnięcina podhalańska
9. kiełbasa lisiecka
gotowe dania i potrawy
10. żurek po krakowsku
11. barszcz czerwony krakowski
produkty rybołówstwa
12. karp zatorski
wyroby piekarnicze i cukiernicze
13. chleb żarnowy z łomnej
14. ciasteczka wyśmienite
15. chleb jurajski
16. obwarzanek krakowski
17. jodłownicki kołacz z serem
18. chleb prądnicki
19. precelek krakowski
orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
20. charsznicka kapusta kwaszona
21. nasiona fasoli "piękny jaś" z doliny dunajca
22. łukowicka śliwka szuszona
23. "łukowicka śliwka suszona"
24. suska sechlońska
25. jabłko z raciechowic
26. jabłka łąckie
napoje alkoholowe i bezalkoholowe
27. śliwowica wyborna
28. śliwowica łącka
miody
29. sądecki miód spadziowy
30. małopolski miód spadziowy
inne produkty
31. balsam kapucyński
32. sól wielicka
PRODUKTY REGIONALNE
- oscypek - chroniona nazwa pochodzenia - 4 marca 2008 r. został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia,
- bryndza podhalańska - 2 lipca 2007 r. została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i tym samym stała się pierwszym produktem regionalnym.
Wnioski z Małopolski oczekujące na rejestrację w Komisji Europejskiej:
1. chleb prądnicki – chronione oznaczenie geograficzne,
2. Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca – chroniona nazwa pochodzenia,
3. jabłko łąckie - chronione oznaczenie geograficzne,
4. karp zatorski - chroniona nazwa pochodzenia,
5. kiełbasa lisiecka - chronione oznaczenie geograficzne,
6. obwarzanek krakowski - chronione oznaczenie geograficzne,
7. redykołka - chroniona nazwa pochodzenia,
8. suska sechlońska - chronione oznaczenie geograficzne.
(azlo)