Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku - półfinał oświęcimski

Samorząd
22 czerwca 2009
Ponad 2,5 tys. ważnych głosów - to rekordowe osiągnięcie zanotowane podczas oświęcimskiego półfinału V Małopolskiego Festiwalu Smaku. Oznacza to, że w tej "najsmaczniejszej" małopolskiej imprezie zagłosowało ponad 5% mieszkańców miasta. Zarząd Województwa Małopolskiego na oświęcimskim półfinale reprezentował Marek Sowa. Grand Prix półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku zdobył miód malinowy z Pasieki Wędrownej w Rajsku. Jury nagrodziło też sok agrestowy i chleb Fol-Wit. Uczestnicy plebiscytu postawili na barszcz, dżem, karpia zatorskiego i paluszki serowo-cebulowe.

- Wszyscy wiemy, że Małopolska to wielkie dziedzictwo kulturowe, wiele zabytków i miejsc jeszcze nie odkrytych. Ale to także ogromne dziedzictwo kulinarne. Popularyzacji produktów regionalnych i producentów potraw ma służyć właśnie Małopolski Festiwal Smaku - mówił Marek Sowa, Członek Zarządu  Województwa Małopolskiego podczas uroczystego rozpoczęcia.

W tym roku pierwszy raz oświęcimski półfinał był samodzielną imprezą. Do tej pory towarzyszył Tygodniowi Kultury Beskidzkiej.

W kategorii "Smakołyki z legendą" wygrały paluszki beskidzkie serowo-cebulowe (PPH Aksam, Adam Klęczar, Malec). Najlepszy "Tradycyjny specjał" to "Karp zatorski" (Stowarzyszenie Dolina Karpia, Koło Gospodyń Wiejskich Zatorzanki, Przeciszów). Wśród "Ekologicznych przysmaków" najwięcej głosów zdobył dżem "Anulki" (Gospodarstwo Ekologiczne Adam Susek, Bulowice). "Barszcz z tradycją" (Teresa Węgorek, Libiąż) był najpyszniejszy wśród potraw, zebranych pod wspólną nazwą "Nie ma jak u mamy".

"Potrawy regionalne" oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto - prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oddział Małopolska, Waldemar Klisiak - hokeista Unii Oświęcim, Elżbieta Taper - technolog żywienia i Robert Karpowicz z RMF MAXXX, który jednocześnie prowadził festiwal.

Jury przyznało Grand Prix miodowi malinowemu (Pasieka Wędrowna, Rajsko). Drugie miejsce zdobył sok agrestowy (Gospodarstwo Ekologiczne Bogusław, Bogusława Marncarczyk, Łękawica), a trzecie -chleb Fol-Wit (Piekarnia Cukiernia Robert Tyran, Polanka Wielka).

Najsmaczniejszą potrawę podczas półfinału przyrządził szef kuchni restauracji Red House. Filet z karpia królewskiego pod pierzynką z grzybów leśnych w jego wykonaniu zauroczył jurorów.

Nagrody za udział w plebiscycie wylosowały: Zofia Głogowska, Joanna Lutka i Marcelina Mróz.

Podczas festiwalu nie brakowało różnorakich atrakcji. Zaprezentowano między innymi spektakl dla dzieci oraz liczne prezentacje lokalnych artystów. Na zakończenie wystąpił zespół Cover Band. W międzyczasie Tomasz Zubilewicz nadawał relacje na żywo dla TVN Meteo i TVN 24.

(bert)

Galeria zdjęć