Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie Święto Czosnku

Samorząd
01 sierpnia 2011
W Prandocinie już po raz V odbyło się Małopolskie Święto Czosnku.  Wybrano m.in. czosnkową parę cesarską – czyli największych producentów czosnku w regionie. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek Wojciech Kozak.

Wspólna inicjatywa gminy Słomniki i gminy Radziemice z roku na rok staje się coraz bardziej rozpoznawalną imprezą regionalną. Tereny rolnicze Słomnik i Radziemic to prawdziwe zagłębie czosnkowe w Małopolsce. Dlatego właśnie tutaj od pięciu lat wybierana jest co roku Czosnkowa Para Cesarska – czyli najwięksi producenci czosnku z regionu. Jak co roku para cesarska udekorowana została przez organizatorów uroczystości burmistrza Słomnik oraz wójta Radziemic. W tym roku tytuł Czosnkowej Pary Cesarskiej przypadł  Renacie Patej z Łętkowic i Stanisławowi Semeniukowi z Polanowic. Nowa para cesarska otrzymała również: puchary, dyplomy i nagrody, które wręczył wicemarszałek Wojciech Kozak.

Dodatkowo dla trzech najlepszych producentów warzywnych z terenu gmin Radziemice i Słomniki Sejmik Województwa Małopolskiego ufundował puchary. Poza para cesarską puchar za III miejsce otrzymał pan Piotr Bojarski z Prandocina. Pucharowe wyróżnienia przekazali obecni podczas Święta Czosnku: wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego – Jacek Soska, przewodniczący Komisji Budżetu i Finansów Sejmiku – Kazimierz Czekaj oraz przewodniczący Komisji Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Publicznego Sejmiku – Adam Domagała.

Podczas święta swój dorobek kulinarny zaprezentowało 11 kół gospodyń wiejskich z okolicznych miejscowości. Kulinarne specjały zademonstrowane zostały na pięknie udekorowanych warkoczami czosnkowymi stoiskach. Poza możliwością degustacji tradycyjnych specjałów zgromadzona publiczność miała okazję zasięgnąć porad doradców rolniczych oraz zapoznać się z nowinkami dotyczącymi sprzętu rolniczego, a także zaopatrzyć się w nasiona. Dużą popularnością cieszyło się stoisko zielarki z Zalasu, która prezentowała leczniczą moc ziół, a przede wszystkim czosnku niedźwiedziego.

Święto Czosnku było też okazją do prezentacji książki kucharskiej, w której znalazły się tradycyjne potrawy z czosnkiem. W książce są przepisy miejscowych gospodyń pochodzących z obszaru Słomnik i Radziemic.

Galeria zdjęć