Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie Smaki uhonorowane

Samorząd
28 listopada 2004
W niedzielę 28 listopada w Zamku Królewskim w Niepołomicach odbył się finał I edycji plebiscytu „Małopolskie Smaki”. Konkurs pod patronatem marszałka Województwa Małopolskiego oraz redaktora naczelnego Gazety Krakowskiej dotyczył wyłonienia najlepszej potrawy regionalnej, najlepszego produktu regionalnego oraz najlepszej restauracji.

Kandydatury oceniała kapituła z udziałem m. in. marszałka Janusza Sepioła, szefów małopolskich mediów oraz wytrawnych znawców kuchni Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Efektem konkursu będzie książka kucharska, która zostanie dołączona do Gazety Krakowskiej. Zasiadający w Kapitule konkursu marszałek Janusz Sepioł zapewnił, że podobny konkurs odbędzie się również w przyszłym roku.
Laureaci plebiscytu:
Najlepsza regionalna potrawa: I miejsce: fizioły
Wyróżnienia zdobyły: sernik krakowski, rydz kwaśny w miodzie, maczanka po krakowsku, oscypek z grilla z  żurawiną.
Najlepszy produkt regionalny: I miejsce kapusta charsznicka
Wyróżnienia otrzymały: chleb prądnicki, oscypek, karp po zatorsku, śliwowica łącka
Najlepsza restauracja: Chłopskie Jadło
I wyróżnienie: Restauracja Góralska Strawa z Nowego Targu
Wyróżnienia przyznano: restauracji Gościnna Chata z Wysowej, karczmie Zagroda z Wygiełzowa, restauracji Galicyjska z Brzeska