Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Smak Wigilii

Samorząd
14 grudnia 2010
Karp zatorski, uszka, czerwony barszczyk, kapusta z grzybami, pierogi… Przez cztery dni będzie można znów posmakować Małopolski i zrobić świąteczne zakupy. W dniach 17-20 grudnia Targom Bożonarodzeniowym na krakowskim Rynku będzie towarzyszyć Małopolski Festiwal Smaku w wigilijnym wydaniu.

Na stoiskach wystawców będą prezentowane dania i produkty tradycyjne charakterystyczne dla okresu Świąt Bożego Narodzenia. Będzie to jednocześnie wyjątkowa okazja do zrobienia zakupów na świąteczny stół. Na stoiskach wystawców pojawią się tym razem wyśmienite świąteczne produkty i dania. Będzie można kupić m.in. karpia, uszka i czerwony barszczyk, pierogi, tradycyjne wędliny, pieczywo oraz wiele innych małopolskich przysmaków. Uroczyste otwarcie w sobotę, 18 grudnia (stoiska będą czynne od piątku).

Program otwarcia - sobota, 18 grudnia:

11.30 – kolędy w wykonaniu Marty Mądry z Brzeska z towarzyszeniem duetu gitarowego
12.00 – powitanie wystawców przez Wojciecha Kozaka, wicemarszałka Województwa Małopolskiego
12.10 – jasełka w wykonaniu uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej z Brzeska

Lista wystawców biorących udział w Bożonarodzeniowym Festiwalu Smaku:

1. FPHU Jantop, Karpielówka - uszka, pierogi i inne potrawy wigilijne
2. Jantop przetwórstwo grzybów, Zakopane - grzyby suszone i marynowane itp.
3. Niepołomicki Bartnik, Drwinia - miód
4. Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Podstolice - wędliny, szynki
5. PPUH Tłocznia Maurer, Zarzecze - soki
6. Piekarnia Podłęże Adam, Kazimierz & Franciszek Pieprzyca, Podłęże - wypieki bożonarodzeniowe, pieczywo
7. Runolas. FH. Czort M., Dróżka - grzyby suszone
8. Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku, Iwkowa - suszone śliwki i inne suszone owoce
9. Zakład Mleczarski „Mlek-Bog”, Bogoniowice - artykuły mleczarskie niezbędne do przygotowania wigilijnych wypieków i dań
10. Stowarzyszenie Dolina Karpia, Zator – karp
11. Gospodarstwo Agroturystyczne „U Sułków”, Wyskitna - tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe
12. Ferma M. W. Tobowscy, Trzemeśnia – jajka
13. ZPiOAS „Tarsmak” Sp. J., Radgoszcz - kremy i sosy do wędlin i mięs
14. Gospodarstwo Ekologiczne Adam Susek, Bulowice - warzywa, owoce, jajka, przetwory oraz potrawy wigilijne
15. Marteks Aleksander Garbarz, Kraków - artykuły mleczarskie

W tym roku już po raz szósty zorganizowano Małopolski Festiwal Smaku. W największych miastach Małopolski – Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu, Oświęcimiu i Miechowie producenci żywności prezentowali wyroby najwyższej jakości i o wyśmienitym smaku. Wielki finał odbył się tradycyjnie w sierpniu na krakowskim placu Wolnica, gdzie jurorzy oraz publiczność wybrali najlepszych małopolskich producentów szóstej edycji. Podczas całego wydarzenia zaprezentowało się 170 wystawców, imprezę odwiedziło ponad 120 tys. osób, oddano ponad 32 tys. głosów w plebiscycie publiczności.