Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Smak w Miechowie. Piąty półfinał za nami

Samorząd
08 lipca 2013
20 producentów żywności z powiatu miechowskiego walczyło o udział w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku. Na stoiskach rozstawionych na placu Kościuszki w Miechowie można było skosztować wyśmienitych zup, miodów i dań przygotowanych specjalnie na niedzielny Festiwal. Wśród lokalnych przysmaków prym wiodła charsznicka kapusta w różnych odmianach: kiszona, marynowana, w bigosie i sałatkach.

Wicemarszałek Wojciech Kozak spróbował wszystkich miechowskich przysmaków. Ostatecznie piąty półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku zwyciężyli:

Kategoria Ekologiczne Przysmaki:  herbata lipowa z miodem, Gospodarstwo Ekologiczne „ Pszczółki” z Niezwojowic

Kategoria Tradycyjne Specjały: charsznicka kapusta kiszona, Gospodarstwo Rolne Andrzej Pietrzyk ze Swojczan

Kategoria Smakołyki z legendą:  tarta TATIN, Hotel „Dosłońce” z Dosłońca

Kategoria Jak u Mamy: kartofelek dworski, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic

W konkursie Grand Prix zdobyły pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Brzuchani.

Wyróżnienia otrzymały: naleśniki z bobem przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiechowicach oraz charsznicka kapusta kiszona z Gospodarstwa Rolnego „Bema” Krzysztof Żebrak z Tczycy.

Kolejne spotkanie z małopolskimi przysmakami 14 lipca w Nowym Targu. Zapraszamy!

Galeria zdjęć