Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Smak w Klikowej

Samorząd
02 września 2007
Na terenie Stada Ogierów w Klikowej odbył się tarnowski półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku. Swoje wyroby zaprezentowała rekordowa liczba 29 producentów małopolskich przysmaków różnych branż z subregionu tarnowskiego. Dopisała również publiczność - kiermasz odwiedziło kilkanaście tysięcy tarnowian i mieszkańców okolicznych gmin.

Małopolski Festiwal Smaku odbywał się w ramach XX Jubileuszowej Tarnowskiej Parady Konnej. Uroczystego otwarcia obydwu imprez dokonali wicemarszałek Roman Ciepiela i Przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Andrzej Sztorc.

W trakcie festiwalu odbywał się konkurs i plebiscyt publiczności na najlepsze  wyroby w siedmiu kategoriach.

Kapituła konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
w branży mięsnej:

- Zakład Masarski A. Długoń z Łęgu Tarnowskiego za „golonkę książęcą z pieca”,

w branży wyroby piekarnicze i cukiernicze:

- ZPH Piekarnia „Strusinianka” z Tarnowa za „chleb z bakaliami”,

w branży przetwory owocowe i warzywne:

- Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw - Stanisław Tracz z Dąbrowy Tarnowskiej za „sałatkę warzywną FITNES”,

w branży sery i inne przetwory mleczne:

- MLEKTAR S.A. w Tarnowie za „twaróg tłusty”,

w branży gotowe dania i potrawy:

- Firma Gastronomiczno-Usługowa „JADAM”- A. Gancarek z Bacówki na Jamnej za „bigos staropolski”,

w branży najatrakcyjniejsze danie restauracyjne:

- dla restauracji „Pasaż Tertilla”- Paweł Kras w Tarnowie za ”Kaczkę w aromacie boczku i suszonych pomidorów”,

w branży inne produkty:

- dla „Pasieki Radwan” - Anna Radwan z Tuchowa za „miód spadziowy ze spadzi jabłkowej”.

W plebiscycie publiczności wygrały następujące firmy: w branży przetwory owocowo-warzywne - „TARSMAK” z Radgoszczy za „sos tatarski’, w branży wędliny oraz przetwory mięsne - Bacówka L. Szot z Rajbrotu za „Bacuś Bacowski”, w branży gotowe dania i potrawy - KGW „Warkocz Tarłówny” - M. Koczwara z Dębna za „kapustę z żeberkami”, w branży sery i inne przetwory mleczne dla MLEKTAR S.A. za „twaróg tłusty”, w branży wyroby piekarnicze i cukiernicze - ZPH Piekarnia „Srusinianka” za „chleb z bakaliami”, w branży inne produkty - Gospodarstwo Pasieczne - G. Kiejdo za „ miód spadziowy”.

Wśród publiczności biorącej udział w plebiscycie /prawie 3 tysiące głosów/  rozlosowano nagrody ufundowane przez urząd marszałkowski. Wszyscy laureaci konkursu i plebiscytu otrzymali z  rąk wicemarszałka Romana Ciepieli dyplomy i nagrody rzeczowe oraz zostali zaproszeni do udziału w  wielkim finale na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.

Galeria zdjęć