Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Smak

Samorząd
16 września 2007
Już po raz trzeci odbył się, organizowany przez urząd marszałkowski, Małopolski Festiwal Smaku - największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Na placu Wolnica w Krakowie obecnych było 40 wystawców wyłonionych podczas półfinałów w Krakowie, Nowym Sączu, Oświęcimiu, Zakopanem i Tarnowie. Nie zabrakło również smakoszy regionalnych i lokalnych potraw.

W miniony weekend próbowano smakołyków z całego regionu. Był tradycyjny chleb ze smalcem, hałuski tarciane z kapustą, moskole, pasztety, szynki, wędzone kiełbasy, pierożki gryczane, swojskie chleby na kwaśnicy, ciasta, miody i suszone grzyby. 

Wystawione w konkursie produkty oceniali eksperci kulinarni - Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski i Mirosław Drewniak.

Uznanie zdobyły:

- wyroby piekarnicze i cukiernicze: Ciasto flisackie z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich z Kątów

- wędliny oraz przetwory mięsne: Kiełbasa krakowska sucha z Masarni Krakowskiej z Krakowa

- sery i inne przetwory mleczne: oscypek owczy Pana Władysława Barnasia z Czerwiennego

- gotowe dania i potrawy: hałuski tarciane z kapustą z Gospodarstwa Agroturystycznego „U Pradziada” ze Stasikówki

- inne produkty: miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego Państwa Zofii i Grzegorza Kiejdo z Bochni

- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne: pierś lazurowa z Restauracji „Laguna” z Gorlic

Także publiczność, która przez dwa dni odwiedzała plac Wolnica, wskazała swoje kulinarne typy:

- wyroby piekarnicze i cukiernicze: chleb królewski z bakaliami z Firmy „Strusinianka” z Tarnowa

- wędliny oraz przetwory mięsne: kabanos wieprzowy z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Rolmat” z Biertowic

- sery i inne przetwory mleczne: lody tradycyjne z Firmy Handlowo Produkcyjnej „Melba” z Krzeszowic

- gotowe dania i potrawy: bigos z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczana

- inne produkty

specjalność gospodarza z Zakładu Przetwórstwa Rybnego „Krak-Marfish” z Poskwitowa

- przetwory owocowe i warzywne: sałatka warzywna fitness z Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława Tracza z Dąbrowy Tarnowskiej

W niedzielę mistrzowie kuchni małopolskich restauracji prezentowali swoje umiejętności w pokazie gotowania na żywo. Palmę pierwszeństwa zdobyła krakowska Restauracja „Antonio”, która pokonała siedmiu innych konkurentów.

Nagrodzeni wystawcy odebrali statuetki i tabliczki okolicznościowe z rąk Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Nawary oraz mistrza kuchni Karola Okrasy, który przez dwa dni relacjonował przebieg Małopolskiego Festiwalu Smaku. 

Imprezę odwiedziły tłumy Krakowian i turystów, a w plebiscycie publiczności oddano aż 11.000 głosów.

Galeria zdjęć