Konferencja miała na celu zachęcenie producentów żywności z terenu powiatów: tarnowskiego, brzeskiego, bocheńskiego i dąbrowskiego oraz miasta Tarnowa do udziału w półfinałowym kiermaszu Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 7 września na terenie Stadniny Ogierów w Klikowej.
Marszałek Ciepiela zachęcał również do udziału w akcji „Małopolska Szkoła Smaku”, w wyniku której powstanie Małopolska Książka Kucharska. Przypomniał, że we współpracy z dziennikiem „Polska - Gazeta Krakowska” trwa akcja zbierania przepisów regionalnych i tradycyjnych potraw do powstającej Małopolskiej Książki Kucharskiej, a autorzy najlepszych receptur zostaną zaproszeni do wspólnego gotowania z mistrzami kuchni w ramach Małopolskiej Szkoły Smaku podczas kiermaszów MFS w Nowym Sączu, Oświęcimiu, Nowym Targu i Tarnowie.
(abag)