Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie

Samorząd
06 lipca 2014
Gęś królewska przygotowana przez Gospodarstwo Ekologiczne Danuty Król z Niezwojowic  zdobyła Grand Prix miechowskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku. Mimo upalnej niedzieli na miechowskim rynku pojawiły się tłumy mieszkańców, by kosztować smaków z północnej Małopolski, a także rozkoszować się atrakcjami muzycznymi przygotowanymi specjalnie na ten cel.

Tegoroczny miechowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku został połączony z Międzynarodowymi Małopolskimi Spotkaniami z Folklorem. Półfinał w Miechowie zainaugurowano uroczystą mszą św. w Bazylice Bożego Grobu, a następnie barwny korowód artystów z Polski, Czech, Ukrainy, Bułgarii, Kolumbii, Meksyku i Gruzji przemaszerował przez miechowski rynek.

Oficjalnego rozpoczęcia Festiwalu Smaku dokonał marszałek Marek Sowa. W wydarzeniu udział wziął także wicemarszałek Wojciech Kozak, a także wicepremier Janusz Piechociński, który wspólnie z marszałkami wręczał małopolskim producentom żywności dyplomy udziału w Festiwalu Smaku. Gościem miechowskiego półfinału był też radny województwa Adam Domagała. Przez cały dzień dla mieszkańców miasta i gości gotowali najlepsi kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy oraz wicemarszałek Wojciech Kozak i burmistrz Miechowa Dariusz Marczewski. Panowie przygotowali wspólnie gar zupy cebulowej, którą osobiście serwowali smakoszom przybyłym na miechowski rynek. Podczas imprezy wybrano najlepszych producentów.

Zdaniem jury najlepszą potrawą zgłoszoną na miechowski półfinał była gęś królewska. Gospodarstwo Ekologiczne z Niezwojowic, które ją przygotowało zgarnęło Grand Prix i uzyskało przepustkę na finał imprezy, który odbędzie  się 23 i 24 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie. Subregion miechowski będą podczas niego reprezentować także charsznicka kapusta kiszona gołąbkowa z firmy Agro-Wit oraz ser domowy z Serowarni Magdalenka. Wyróżnienie specjalne komisji powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich z Zarogowa za smakołyki z białego sera. W plebiscycie publiczności oddano ponad 6000 głosów. W kategorii Ekologiczne Przysmaki zwyciężył napój miodowo cytrynowy przygotowany przez Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa, w kat. Tradycyjne Specjały charsznicka kapusta kiszona gołąbkowa z firmy Agro - Wit, w kat. Smakołyki z Legendą karczek staropolski z pieca z firmy Zet-Pol z Czapli Małych, a Jak u Mamy zdaniem publiczności smakowały miechowskie gołąbki z soczewicą przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic. Laureaci odebrali nagrody z rąk wicemarszałka Wojciecha Kozaka.

(mbab,mgdo)

Galeria zdjęć