Wszyscy, którzy zjawili się na tarnowskim rynku mogli nie tylko degustować produktów i potraw wystawców, ale także wziąć udział w konkursach i atrakcjach przygotowanych dla najmłodszych i całych rodzin. Odbyły się także występy artystyczne i koncerty. Grand Prix w konkursie „Małopolski Smak” otrzymało Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” z Bochni za miód rzepakowy. Nagrodzone w plebiscycie i konkursie produkty będą reprezentowały region tarnowski podczas wielkiego finału w Krakowie 24 i 25 sierpnia.
Organizatorzy tarnowskiego półfinału to: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Tarnowskie Centrum Kultury Instytucja Kultury Miasta Tarnowa oraz Urząd Miasta Tarnowa.
Już 23 czerwca zapraszamy na półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku do Wadowic.
Wyniki tarnowskiego półfinału:
Plebiscyt:
Kategoria „Ekologiczne Przysmaki”: Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej
Produkt: Razowiec lipnicki orkiszowy
Kategoria „Tradycyjne Specjały”: Lokalna Grupa Działania Dunajec – Biała z Zakliczyna
Produkt: Ciasto fasolowe
Kategoria „Smakołyki z Legendą”: Pasieka Wędrowna Burnat z Gromnika
Produkt: Miód akacjowy
Kategoria „Jak u Mamy”: Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna
Produkt: Pamuła (zupa owocowa) z grzankami
Konkurs:
Grand Prix: Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” z Bochni
Produkt: Miód rzepakowy
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Łoniowej
Produkt: Zupa grzybowa z łazankami
Wyróżnienie: Zakład Masarski „Amigos” z Burzyna
Produkt: Schab nadziewany z Burzyna