Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Tarnowie

Samorząd
28 czerwca 2010
fot. Aneta Galon fot. Aneta Galon
W niedzielę, 27 czerwca, na tarnowskim rynku odbył się kolejny półfinał VI Małopolskiego Festiwalu Smaku. Kulinarne zmagania obserwował wicemarszałek Roman Ciepiela.

 W Tarnowie o tytuł najlepszych wyrobów i udział w wielkim finale, rywalizowali ze sobą producenci żywności z powiatów tarnowskiego, dąbrowskiego, brzeskiego i bocheńskiego. Wyróżnienia można było zdobyć w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz jak u mamy.

fot. Aneta Galon

Po uroczystym otwarciu kiermaszu rozpoczęła się degustacja przygotowanych specjałów, której towarzyszyły liczne występy artystyczne. Wystąpili m.in. Bartosz Baran, Przystanek Mrówkowiec i The Same. Dzieci mogły wziąć udział w konkursach z nagrodami oraz obejrzeć pokazy taneczne i muzyczne.

fot. Aneta Galon

Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie publiczność wybrała zwycięskie produkty spośród wszystkich zgłoszonych przez wystawców, w czterech kategoriach. Spośród tych, którzy oddali głos w plebiscycie wylosowane zostały atrakcyjne nagrody, ufundowane przez Województwo Małopolskie. W konkursie decyzję o przyznaniu Grand Prix oraz 2 i 3 miejsca podjęło profesjonalne jury, a w ramach pokazu gotowania małopolscy szefowie kuchni przygotowali potrawy z wykorzystaniem lokalnych produktów. Nagrody dla publiczności i dla producentów-laureatów wręczył wicemarszałek Roman Ciepiela.

 fot. Aneta Galon

Laureaci tarnowskiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku:


Konkurs

Grand prix
Bacówka L.Szot z Rajbrotu
Produkt: brawuś z kómory

II miejsce
Zakład Masarski Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej
Produkt: jagnięcina podhalańska

III miejsce:
Gospodarstwo Ekologiczne Lidia Bar z Lipnicy Górnej
Produkt: chleb razowy tradycyjny


Plebiscyt

Kategoria: Smakołyki z legendą
Bacówka L.Szot z Rajbrotu
Produkt: brawuś z kómory

Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma Jantop z Kościeliska
Produkt: pierogi złociste z kaszą gryczaną, bryndzą i rydzami

Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Andrzej Wnęk z Lipnicy Górnej
Produkt: chleb razowy tradycyjny

Kategoria: Jak u mamy
Koło Gospodyń Wiejskich Warkocz Tarłówny z Dębna
Produkt: kotne kluchy


Pokaz gotowania

Restauracja U Jana z Tarnowa
Danie: polędwiczka wieprzowa w sosie galicyjskim na tarciuchach podana

Kolejny półfinałowe kiermasze odbędą się kolejno w: Nowym Sączu (4.07), Nowym Targu (11.07) i Miechowie (18.07).
 
Serdecznie zapraszamy!

Galeria zdjęć