- Podjęta trzy lata temu decyzja o organizacji jednego z półfinałów Festiwalu właśnie w Oświęcimiu była strzałem w dziesiątkę – cieszy się Marek Sowa, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego. – Te tereny z całą pewnością nie mają się czego wstydzić pod względem kulinarnym, nawet w porównaniu z bardziej sławnymi sąsiadami z Podhala, czy Krakowa.
Jury konkursowe w składzie: Theofilos Vafidis („Europa da się lubić”), Tomasz Leśniak (kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski) oraz Zbigniew Kurleto (Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) nagrodziło:
- w kategorii dania gotowe i potrawy – firma „Smakosz” z Chrzanowa za produkt: grochówka wojskowa;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – GS SCH „Brzeszcze” z Brzeszcza za produkt: chleb żytni;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Janusz Rogalski z Brzezinki za produkt: kiełbasa swojska;
- w kategorii: Najatrakcyjniejsze danie restauracyjne – Karczma „Rzym” z Suchej Beskidzkiej za produkt: żurek stryszawski;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za produkt: ogórek w zalewie czosnkowej;
- w kategorii: Miody – Pasieka ‘Malwa” Krzysztof Zych za produkt: miód spadziowy (jodłowy).
W plebiscycie swoje głosy oddali także mieszkańcy Oświęcimia (2278 ważnych głosów), którzy mogli skosztować małopolskich przysmaków. Nagrodzili oni m.in.: piekarnię Roberta Tyrana z Polanki Wielkiej za ciasto drożdżowe z serem, koło gospodyń wiejskich z Przytkowic za kalwaryjskie ogórki „odpustowe” (podobno bardzo pobożne…) oraz Cafe – Club „Nata” z Libiąża za indyka w sosie brokułowo – czosnkowym.
Kolejne półfinałowe konkursy odbędą się: w Nowym Sączu (17 sierpnia), Nowym Targu (24 sierpnia) oraz Tarnowie (7 września)., a podczas krakowskiego Wielkiego Finału (20-21 września) z grona wszystkich tegorocznych laureatów wyłonieni zostaną zwycięzcy całej tegorocznej edycji, a zarazem najlepsi małopolscy producenci żywności 2008.