Województwo Małopolskie już po raz ósmy uczestniczy w przedsięwzięciu pn. Inicjatywa Pozytywistyczna „Polski Producent Żywności” organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. W tym roku jest to już jedenasta edycja konkursu.
- Producenci dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności są ciągle niedoceniani i zbyt anonimowi. – mówią organizatorzy - Potrzebna jest im sprawna i skuteczna promocja. Stąd w bieżącym roku szczególną rangę w Województwie Małopolskim nadano temu prestiżowemu przedsięwzięciu. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie, w tym również małopolskie, produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów.
Do uczestnictwa w I etapie konkursu Kapituła Wojewódzka zaprosiła 20 firm z Małopolski. Wszystkie te firmy zaprezentowały swoje produkty na wystawie konkursowej. Dzisiaj wyłoniono 8 przedsiębiorstw, które powalczą o tytuł „Polski Producent Żywności 2007”.
Nominowane firmy do etapu ogólnopolskiego:
Cecylia, Adam, Mariusz Lenart F.P.H.
Zakład Masarski, Spółka Jawna
32-415 Raciechowice 280
zgłoszony produkt - Kiełbasa Wiejska
Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Handlowe s.c. Wytwórnia Makaronów J.G.Majka
Tomaszkowice 412, 32-020 Wieliczka
zgłoszony produkt - Czterojajeczny Makaron Wielicki
Wyrób wędlin tradycyjnych Wolarek sp. j.
Nowa Wieś Szlachecka 224, 31-060 Liszki
zgłoszony produkt - Kiełbasa Naturalna
Uzdrowisko Krynica Żegiestów S.A
ul. Nowotarskiego 9/4, 33-380 Krynica Zdrój
zgłoszony produkt - Woda mineralna „Kryniczanka”
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarskiej w Nowym Sączu
ul. Flisaków 1, 33-300 Nowy Sącz
zgłoszony produkt - Bryndza Sądecka
Zofia Rydzyk, PPUH "Patrycja & Paweł"
Kwaśniów Górny ul. Rodacka 6, 32-310 Klucze
zgłoszony produkt - Chleb „Jurajski”
Przetwórnia Owoców Warzyw „Prospona” Sp. z oo
Węgierska 11, 33-300 Nowy Sącz
zgłoszony produkt - wiśnie w żelu "Frużelina”
Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw Stanisław Tracz
ul. Szarwarska 44, 33-200 Dąbrowa Tarnowska
zgłoszony produkt - Ogórki Konserwowe w Zalewie Musztardowej
Spośród firm nominowanych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XI edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2007”. Wręczenie tytułów nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2007 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.