W Niedzielę Palmową oczy całej Polski zwrócone są na małopolską Lipnicę Murowaną i słynny konkurs palm wielkanocnych. To wspaniała tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Mnóstwo przepięknych palm, które są wspaniałym efektem ciężkiej pracy lokalnej społeczności. Wśród nich ta najwyższa mająca ponad 28 metrów wysokości. Dziękuję serdecznie za tę przepiękną tradycję i za zaproszenie na uroczystość
- mówił wicemarszałek Ryszard Pagacz.
W tym roku, nieopodal figury św. Szymona zaprezentowano dziesiątki kolorowych palm. Najwyższym dziełem okazała się kompozycja wykonana przez Daniela Drąga z Lipnicy Dolnej - ponad 28 metrów wysokości. W prace była zaangażowana cała rodzina, a wykonano ją z wikliny, drewnianej tyczki i ośmiuset kwiatów z bibuły.
W wydarzeniu wzięli udział licznie przybyli goście, w tym: Wiceminister Infrastruktury Stanisław Bukowiec, parlamentarzyści - Poseł do Parlamentu Europejskiego Arkadiusz Mularczyk, Poseł RP Wiesław Krajewski, samorządowcy oraz mieszkańcy Lipnicy.
Organizatorem konkursu był Gminny Dom Kultury w Lipnicy Murowanej. W 66.edycji do konkursu zgłoszono 61 palm. Spośród nich znalazły się prace w trzech w kategoriach:
- najwyższych - powyżej 22 metrów, trzy w kategorii palm wysokich - 14-22 metrów,
- 17 palm w kategorii średniej - 7-14 metrów,
- 38 palm niskich - 3-7 metrów.
Przedstawione prace zostały skrupulatnie ocenione przez specjalistów - plastyków i etnologów.
Lipnica Murowana - konkurs palm wielkanocnych
Jednym z najbardziej znanych wydarzeń Niedzieli Palmowej w Małopolsce jest Konkurs Lipnickich Palm i Rękodzieła Artystycznego im. Józefa Piotrowskiego, który odbywa się na rynku w Lipnicy Murowanej. To wyjątkowe święto tradycji, podczas którego mieszkańcy i artyści prezentują imponujące, ręcznie wykonane palmy – niektóre osiągają nawet ponad 30 metrów wysokości!
Wydarzenie rozpoczyna się od uroczystej mszy świętej, po której następuje poświęcenie palm i ich konkursowa prezentacja. Całość uświetniają występy zespołów folklorystycznych, kiermasz rękodzieła oraz degustacje regionalnych potraw.