Oba regiony postanowiły wypracować nowe sposoby modernizacji szkolnictwa zawodowego, tak by wprowadzane zmiany odpowiadały potrzebom rynku pracy. Istotne jest również promowanie lokalnej żywność i tworzenie sieci bezpośredniej sprzedaży od rolnika do konsumenta, tak by unikać zwiększania cen. Małopolska chce się uczyć od Górnej i Dolnej Austrii, jak stworzyć taki system. Austriackie regiony zadeklarowały ponadto nawiązanie kontaktów pomiędzy rolniczymi uczelniami wyższymi z obu regionów i wsparcie w poszukiwaniu zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego, które mogłyby współpracować z małopolskimi producentami. Międzyregionalna współpraca ma już widoczne efekty, jest nim m.in. Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach, której pierwowzorem jest placówka gastronomiczno-hotelarska Villa Blanka w Innsbrucku.
Organizacja Genuss Region Österreich zaprosiła Małopolskę do udziału w wystawie promującej produkty regionalne w dniu 17 maja 2014.
(psmo)