Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolscy producenci żywności ekologicznej w Norymberdze

Samorząd
12 lutego 2015
W Norymberdze trwają największe europejskie targi produktów ekologicznych BIOFACH 2015. Od 11 do 14 lutego 2015 r. ekologiczne wędliny, kapusta kiszona, chleb wypiekany z ekologicznej mąki, ekologicznie uprawiane zioła, czy wreszcie soki naturalnie tłoczone z ekologicznych sadów reprezentować będą potencjał Małopolski w tej dziedzinie produkcji rolniczej. Delegacji małopolskiej w Norymberdze przewodniczy wicemarszałek Stanisław Sorys, wziął w niej udział także przewodniczący Komisji Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich SWM Jacek Soska.

Małopolska to region, w którym jest najwięcej gospodarstw ekologicznych w Polsce. W większości są to co prawda gospodarstwa niewielkie, lecz nie brakuje tych, które maja odpowiedni potencjał produkcyjny i przetwórczy. To właśnie one są swoistymi ambasadorami regionu w Norymberdze.

Na stoisku Województwa Małopolskiego swoje ekologiczne soki, syropy, wina i okowity prezentować będzie Krzysztof Maurer. Odwiedzający będą mogli spróbować ekologicznych wędlin oraz charsznickiej kapusty kiszonej. Małopolskie stoisko będzie także przyciągało zapachem ziół małopolskich przywiezionych prosto z gospodarstwa ekologicznego Państwa Kisielów - laureatów konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce w 2012 r. oraz aromatem świeżego chleba z piekarni i cukierni Gronpiek.

Targi BIOFACH to najważniejsze międzynarodowe forum handlowców oferujących ekologiczną żywność i inne produkty naturalne. Stanowią miejsce spotkań i wymiany doświadczeń producentów, przetwórców i ekspertów z całego świata. W duecie z targami odbywać się będą VIVANESS, międzynarodowe targi specjalistyczne prezentujące kosmetyki naturalne.

(mdon)

Galeria zdjęć