Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

IV Małopolski Festiwal Smaku

Samorząd
22 września 2008
Fot. Agata Złonkiewicz Fot. Agata Złonkiewicz
To był już czwarty finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale pierwszy… w deszczu. Brzydka pogoda nie zniechęciła jednak ani wystawców z całej Małopolski, ani publiczności – krakowski plac Wolnica odwiedziło około 20 000 zwiedzających i kupujących. Dlatego wystawcy, choć nieco zmarznięci i zmoknięci, byli zadowoleni i obiecywali, że pojawią się również za rok.

Przyjechali najlepsi z najlepszych – zwycięzcy pięciu półfinałów Festiwalu, które od czerwca do września odbywały się w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu i Tarnowie. Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak otworzył IV Małopolski Festiwal Smaku, a w drugim dniu wręczył dyplomy zwycięzcom festiwalu.

Wyniki konkursu „Małopolski Smak”

Zgłoszone w konkursie potrawy i produkty oceniało profesjonalne jury w składzie:

- Kurt Scheller (z pochodzenia Szwajcar, prowadzi w Telewizji Polsat program kulinarny "Na ostrzu noża", jest właścicielem warszawskiej szkoły gastronomicznej i szefem kuchni warszawskiego hotelu Rialto),
- Theofilos Vafidis (z pochodzenia Grek, znany z programu "Europa da się lubić", bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą, szef kuchni restauracji "Smaki Świata" w Warszawie),
- Jerzy Pasikowski (szef fundacji Klub Szefów Kuchni),
- Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji „Hawełka”),
- Mirosław Drewniak (członek kapituły Klubu szefów Kuchni),
- Zbigniew Kurleto (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Polskich Piekarzy i Cukierników).

Zwycięzcy:

Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie

Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic k. Sułkowic za szynkę wiejską gotowaną

Dania gotowe i potrawy: Firma Smakosz z Chrzanowa za grochówkę wojskową

Sery i przetwory mleczne: Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu za ser tylżycki ekologiczny

Miody: Pasieka Pszczela Ambrozja z Suchej Beskidzkiej za miód spadziowy kremowany

Przetwory owocowe i warzywne: Beata Rzeszótko ze Spytkowic za diabelsko wodę

Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej za kwaśnicę

Najlepsze danie restauracyjne: Restauracja Pasaż z Tarnowa za drobiowy duet z gęsim fuagro


Wyniki plebiscytu „Małopolski Smak”

Niektórzy wystawcy mówią, że wyniki plebiscytu są dla nich nawet ważniejsze, niż zdanie profesjonalnej komisji konkursowej – przecież w plebiscycie głosuje publiczność, czyli konsumenci. W tym roku plebiscycie oddano prawie 8000 głosów. Rekordowa ilość otrzymał zwycięski podpłomyk z cebulą Koła Gospodyń Wiejskich w Niegowici, na który głosowało 1037 osób!

Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie

Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną

Dania gotowe i potrawy: Krak-Marfish z Poskwitowa za małopolski przysmak babuni

Sery i przetwory mleczne: Ryszard Piaskowy, gospodarstwo agroturystyczne ze Słopnic za sery owcze ze 100% mleka owczego

Miody: Pasieka Stanisław Pietrzak z Myślenic za miód spadziowy

Przetwory owocowe i warzywne: Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za ogórki w zalewie czosnkowej

Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici za podpłomyk z cebulą


To już koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale już teraz zapraszamy na kolejną edycję imprezy za rok. Jak zawsze najpierw odbędzie się pięć lokalnych półfinałów zwieńczonych Wielkim Finałem w Krakowie. Bądźcie z nami!

(sgat)

Galeria zdjęć