Przyjechali najlepsi z najlepszych – zwycięzcy pięciu półfinałów Festiwalu, które od czerwca do września odbywały się w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu i Tarnowie. Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak otworzył IV Małopolski Festiwal Smaku, a w drugim dniu wręczył dyplomy zwycięzcom festiwalu.
Wyniki konkursu „Małopolski Smak”
Zgłoszone w konkursie potrawy i produkty oceniało profesjonalne jury w składzie:
- Kurt Scheller (z pochodzenia Szwajcar, prowadzi w Telewizji Polsat program kulinarny "Na ostrzu noża", jest właścicielem warszawskiej szkoły gastronomicznej i szefem kuchni warszawskiego hotelu Rialto),
- Theofilos Vafidis (z pochodzenia Grek, znany z programu "Europa da się lubić", bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą, szef kuchni restauracji "Smaki Świata" w Warszawie),
- Jerzy Pasikowski (szef fundacji Klub Szefów Kuchni),
- Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji „Hawełka”),
- Mirosław Drewniak (członek kapituły Klubu szefów Kuchni),
- Zbigniew Kurleto (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Polskich Piekarzy i Cukierników).
Zwycięzcy:
Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie
Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic k. Sułkowic za szynkę wiejską gotowaną
Dania gotowe i potrawy: Firma Smakosz z Chrzanowa za grochówkę wojskową
Sery i przetwory mleczne: Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu za ser tylżycki ekologiczny
Miody: Pasieka Pszczela Ambrozja z Suchej Beskidzkiej za miód spadziowy kremowany
Przetwory owocowe i warzywne: Beata Rzeszótko ze Spytkowic za diabelsko wodę
Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej za kwaśnicę
Najlepsze danie restauracyjne: Restauracja Pasaż z Tarnowa za drobiowy duet z gęsim fuagro
Wyniki plebiscytu „Małopolski Smak”
Niektórzy wystawcy mówią, że wyniki plebiscytu są dla nich nawet ważniejsze, niż zdanie profesjonalnej komisji konkursowej – przecież w plebiscycie głosuje publiczność, czyli konsumenci. W tym roku plebiscycie oddano prawie 8000 głosów. Rekordowa ilość otrzymał zwycięski podpłomyk z cebulą Koła Gospodyń Wiejskich w Niegowici, na który głosowało 1037 osób!
Wyroby piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie
Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną
Dania gotowe i potrawy: Krak-Marfish z Poskwitowa za małopolski przysmak babuni
Sery i przetwory mleczne: Ryszard Piaskowy, gospodarstwo agroturystyczne ze Słopnic za sery owcze ze 100% mleka owczego
Miody: Pasieka Stanisław Pietrzak z Myślenic za miód spadziowy
Przetwory owocowe i warzywne: Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za ogórki w zalewie czosnkowej
Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici za podpłomyk z cebulą
To już koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale już teraz zapraszamy na kolejną edycję imprezy za rok. Jak zawsze najpierw odbędzie się pięć lokalnych półfinałów zwieńczonych Wielkim Finałem w Krakowie. Bądźcie z nami!
(sgat)