- Rolnikom życzę, by to, co jest produkowane, było sprzedawane, a story były pełne kapusty - mówił marszałek Nawara. Zachęcił organizatorów Dni Kapusty, by w przyszłym roku pomyśleli o napisaniu hymnu na cześć tego warzywa. Wójt gminy Jan Żebrak powiedział, że kapusta jest inspiracją do rozwoju i unowocześniania polskiej wsi w tej części województwa.

W skali kraju Małopolska posiada najwięcej, bo aż 1600 gospodarstw ekologicznych produkujących zdrową żywność. Na terenie gminy Charsznica (ok. 8200 mieszkańców) kapustę uprawia się na 2,5 tys. ha areału. Pozostałe dominujące warzywa to marchew (ok. 1000 ha), seler, pietruszka, por i ogórek. Rocznie kapustę w różnych gatunkach przeznacza się na tzw. świeży rynek, przechowuje ok. 10 tys. ton oraz kisi aż 170 tys. ton.
Mimo kiepskiej deszczowej pogody, na imprezę przyszli licznie mieszkańcy Charsznicy i okolicznych miejscowości.
Nowi Kapuściani Królowie przyrzekali „o gospodarstwo dbać i porządku w obejściu pilnować oraz pochwałę kapusty na całą Polskę głosić”.