Ten weekend był świetną okazją do tego, aby zasmakować tradycyjnych małopolskich produktów. W Charsznicy odbyły się bowiem XX Charsznickie Dni Kapusty, natomiast w Czasławiu – raciechowickie Święto jabłka i gruszki. Na obu wydarzeniach można było odwiedzić stoisko Województwa Małopolskiego, na którym tradycyjnie już zorganizowano prezentację połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się szczególnie pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń. W Charsznicy wszyscy zebrani mogli zakosztować kwaśnicy z kiełbasą lisiecką oraz gołąbków z charsznickiej kapusty, zaś w Czasławiu – racuchów z jabłkami. Ponadto z myślą o najmłodszych przygotowane zostały specjalne warsztaty teatralno-plastyczne o produktach regionalnych. Tak jak w poprzednich edycjach wszyscy chętni mogli sprawdzić swoją wiedzę w licznych quizach i konkursach dla publiczności.
(mdon, kor)
fot. UG Charsznica; materiały własne UMWM