Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Charsznica. Kapuściane królestwo

Samorząd
10 września 2013
„Zasmakowali w kapuście”, tak można podsumować tradycyjne Święto Kapusty, które odbyło się w Charsznicy już 19. raz. Świętowanie miało niecodzienny przebieg. Organizatorzy wybrali „Kapuścianą Parę Królewską”, którą zostali: Grażyna Sroga i Jerzy Peroń. Korony założyli im wicemarszałek Wojciech Kozak i radny Adam Domagała.

Podczas święta chętni mogli spróbowac kapuścianych dań przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich oraz regionalnych przysmaków na stoisku województwa małopolskiego.

Na małopolskim stoisku znalazły się wszystkie małopolskie produkty regionalne: oscypek, redykołka, bryndza podhalańska z chlebem prądnickim, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, jagnięcina podhalańska, fasola „Piękny Jaś” czy jabłka łąckie. O kampanii Województwa Małopolskiego promującej produkty regionalnej „Zasmakuj w Małopolsce” opowiadał ze sceny wicemarszałek Wojciech Kozak.

Jednym z celów święta było przybliżenie mieszkańcom Małopolski i turystom produktów, które dzięki prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych, uzyskały certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

Galeria zdjęć