Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Było pięknie, smacznie i tradycyjnie

Samorząd
16 sierpnia 2024
Na rynku w Nowym Wiśniczu uroczyście zainaugurowano Jarmark Wiśnickie Specjały. Była to też okazja do świętowania w ramach gminnych dożynek oraz zabawy podczas VIII Festiwalu Kapel Weselnych. W wydarzeniu wzięli udział wicemarszałek Ryszard Pagacz i radny województwa Piotr Dziurdzia.

Oficjalnie otwarliśmy Jarmark Wiśnickie Specjały na rynku w Nowym Wiśniczu. Było pięknie, smacznie i tradycyjnie! Podczas uroczystości przekazaliśmy także sprzęt w ramach działania „Małopolskie OSP 2024” dla Gminnych Jednostek OSP w Nowym Wiśniczu, Królówce i Połomiu Dużym. Serdecznie dziękuję za zaproszenie i wspólne świętowanie

- podkreślił wicemarszałek Ryszard Pagacz.

Na wiśnickim rynku po raz kolejny odbył się Jarmark Wiśnickie Specjały. Uczestnicy wydarzenia wzięli udział w widowisku „Wesele Wiśnickie” w aranżacji Stowarzyszenia Folkowa Kuźnia. Zostało ono zrealizowane w ramach projektu „Tradycja – zwyczaje i obrzędy kulturotwórczą przyszłością wiśnickiej wspólnoty” oraz programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024.

Dostępne były stoiska rękodzieła i rzemiosła artystycznego, zorganizowano wystawę oraz konkurs wieńców dożynkowych, a na miłośników tradycyjnych dań czekała degustacja staropolskich specjałów wykonanych przez Stowarzyszenie 60+ Nowy Wiśnicz, przy współpracy Restauracji Figatella. 

Wydarzenie uświetniły występy licznie przybyłych zespołów m.in. Strażackiej Orkiestry Dętej ze Starego Wiśnicza i Lamaro. Jarmarkowi towarzyszył VIII Festiwal Kapel Weselnych, podczas którego wystąpiło 7 zespołów. Była to też okazja do oficjalnego przekazania ubrań koszarowych i ochronnych, butów oraz hełmów dla jednostek OSP w Nowym Wiśniczu, Królówce i Połomiu Dużym. Sprzęt został zakupiony w ramach działania „Małopolskie OSP 2024”.

Jarmark Wiśnickie Specjały to cykl działań promujących region poprzez kulturę i kulinaria wzorowane na tradycjach, przepisach i recepturach najstarszej książki kucharskiej Stanisława Czernieckiego, nadwornego kucharza dworu Lubomirskich, a także obrzędach dożynkowych połączonych z prezentacją wieńców dożynkowych oraz folkloru i sztuki ludowej różnych regionów.

Galeria zdjęć