Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sesja plenarna AREPO

Rozwój regionalny
01 lipca 2010
W dniach 1-2 lipca w Krakowie obradować będą przedstawiciele regionów europejskich zrzeszonych w Stowarzyszeniu Produktów Regionalnych Regionów Europejskich AREPO. Przybyłych do Małopolski gości, w pierwszym dniu obrad, powitał marszałek Marek Nawara.

To wielki zaszczyt dla Małopolski i dla mnie osobiście, że możemy dziś gościć w Krakowie przedstawicieli – pozwolę sobie na to określenie - najsmaczniejszych regionów Europy – powiedział marszałek Nawara, witając uczestników sesji plenarnej AREPO. Wspominając czasy komunizmu w Polsce marszałek podkreślił przedsiębiorczość Polaków, którzy mimo ciężkich okoliczności potrafili utrzymywać receptury, produkować, sprzedawać i spożywać tradycyjne polskie przysmaki. To dzięki ich działaniom po odzyskaniu niepodległości udało się odtworzyć tradycje kulinarne, także w Małopolsce. Marszałek wyraził swoje zadowolenie z faktu, że Małopolska, jako pierwszy region w Polsce zrejestrowała w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń swój produkt regionalny - bryndze podhalańską. Dziś może się pochwalić 34 produktami regionalnymi. Relacjonując starania Małopolski o przystąpieniu do Stowarzyszenia, marszałek Nawara wyraził nadzieję, że już teraz nasz region może współpracować z AREPO na równi regionu członkowskiego. Na koniec swojego wystąpienia zachęcił przybyłych gości do zwiedzania Małopolski i korzystania z gościnności naszego regionu.

Podczas dwudniowych obrad zostanie podsumowana działalność stowarzyszenia za rok 2009 i pierwszą połowę roku 2010. Tematem szerszej dyskusji będą także m.in. zagadnienia związane z ochroną środowiska w oznaczeniach pochodzenia geograficznego produktów w Unii Europejskiej i stanowisko AREPO w sprawie reformy wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Obecni na sesji przedstawiciele regionów członkowskich AREPO będą mieli okazje zapoznać się z regionalnymi produktami z Małopolski. Spotkają się ze Stanisławem Mądrym, producentem kiełbasy Lisieckiej, który opowie o lokalnych metodach wytwarzania wędlin. Podczas wizyty w piekarni „B. A. Madej” w Nowej Hucie goście zapoznają się z procesem produkcyjnym chleba prądnickiego, a baca Kazimierz Furczoń z Leśnicy pokaże, jak powstaje prawdziwy oscypek.

Stowarzyszenie Produktów Regionalnych Regionów Europejskich AREPO powstało w 2004 r. w Bordeaux. W pracach AREPO uczestniczy 16 regionów europejskich z wiodącym – Akwitanią, która jest założycielem stowarzyszenia. Obecnie AREPO liczy 25 członków reprezentujących Niemcy, Hiszpanię, Francję, Włochy, Portugalię. Celem stowarzyszenia jest zrzeszanie regionów i producentów dążących do otrzymania oznaczeń ochronnych produktu oraz ochrona idei produktów regionalnych i tradycyjnych w kontekście globalizacji i kryzysów żywnościowych, które dotknęły Europę.

(mkraw)

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA