Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Jak promować dziedzictwo kulinarne Małopolski?

Rozwój regionalny
27 lutego 2019
„Współpraca kluczem rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska” – takie hasło przyświecało spotkaniu zorganizowanemu przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała z siedzibą w Zakliczynie. Wydarzenie miało miejsce w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej w poniedziałek, 25 lutego, czyli w Światowym Dniu Powolności – a to termin nieprzypadkowy...

Spotkanie było doskonałą okazją do tego, aby odpocząć od codziennego natłoku zadań i w szerszym gronie spokojnie omówić nadchodzący sezon turystyczny, który będzie bez wątpienia wyjątkowy. W 2019 roku Małopolska obchodzi 5-lecie pełnoprawnego członkostwa w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – ESRDzK.

Dodajmy, że Światowy Dzień Powolności został ustanowiony też po to, by promować degustację lokalnych przysmaków. Na przykład produktów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska (SDzK Małopolska). Sieć ma na celu zachowanie tradycji kulinarnych i rozwój rynku żywności naturalnej w regionie. Kolejnym zamierzeniem jest podniesienie atrakcyjności kulinarnej Małopolski i wzmocnienie tożsamości regionalnej. W efekcie konsumenci czy turyści uzyskają dostęp do żywności wysokiej jakości, która będzie oparta w znacznym stopniu o lokalne zasoby surowców. Należy zauważyć, że działalność sieci uwzględnia również aspekty turystyki, rolnictwa, rybołówstwa, hodowli, zdrowia i ochrony środowiska lokalnego.

Na zaproszenie LGD Dunajec-Biała, do Rzuchowej w spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele zdecydowanej większości z 33 podmiotów członkowskich (których pełny wykaz dostępny jest na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego) SDzK Małopolska, jak i kandydatów do sieci, wśród których jest chociażby Winnica Wieliczka czy Winnica Zawadka.
Marcin Pałach, dyrektor Tarnowskiego Centrum Informacji i jednocześnie Prezes Tarnowskiej Organizacji Turystycznej przedstawił prezentację dotyczącą działań informacyjno-promocyjnych, skierowanych do turystów oraz poruszył temat możliwości podjęcia współpracy z Lokalnymi Organizacjami Tursytcznymi woj. małopolskiego, czego dobrym przykładem są aktywności inicjowane przez członków sieci z subregionu tarnowskiego z Tarnowską Organizacją Turystyczną. Natomiast Beata Chadzińska, regionalny koordynator Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska przypomniała zasady jakie muszą spełniać produkty rekomendowane do sieci, w jaki sposób należy eksponować logotyp regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego, a także przedyskutowała z uczestnikami spotkania, plan działań SDzK Małopolska w 2019 roku.

Podmioty zrzeszone w sieci są również członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, co za tym idzie powinny aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku i być dobrymi ambasadorami Małopolski. Podczas konferencji zwrócono uwagę, że istotną rolę odgrywają działania zgodne z określonymi standardami i kryteriami. Uznano, że członkowie sieci powinni ściśle ze sobą współpracować. Stąd potrzeba organizowania spotkań, takich jak to, którego gospodarzem była Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała.

Głównymi zadaniami podmiotów należących do SDzK Małopolska są między innymi: integracja i wzmocnienie przynależności do wspólnoty sieci, zacieśnienie współpracy, wypracowanie skutecznej komunikacji w budowaniu sieci sprzedaży, wymiana wiedzy i doświadczeń, określenie działalności w zakresie oferowania w 2019 roku konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej i wreszcie wypracowanie narzędzi promocyjnych oferty. Kolejne wyzwania są związane z odpowiednim uczczeniem jubileuszu funkcjonowania SDzK Małopolska.

Spotkanie w Rzuchowej odbyło się w ramach zadania publicznego pn. „Współpraca kluczem rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska” realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Zapraszamy również do odwiedzenia stron internetowych: www.malopolska.pl/malopolskismk.dziedzictwo-kulinarne oraz www.culinary-heritage.com.

Galeria zdjęć

Autor: Departament Rolnictwa/red.