Spotkanie było doskonałą okazją do tego, aby odpocząć od codziennego natłoku zadań i w szerszym gronie spokojnie omówić nadchodzący sezon turystyczny, który będzie bez wątpienia wyjątkowy. W 2019 roku Małopolska obchodzi 5-lecie pełnoprawnego członkostwa w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – ESRDzK.
Dodajmy, że Światowy Dzień Powolności został ustanowiony też po to, by promować degustację lokalnych przysmaków. Na przykład produktów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska (SDzK Małopolska). Sieć ma na celu zachowanie tradycji kulinarnych i rozwój rynku żywności naturalnej w regionie. Kolejnym zamierzeniem jest podniesienie atrakcyjności kulinarnej Małopolski i wzmocnienie tożsamości regionalnej. W efekcie konsumenci czy turyści uzyskają dostęp do żywności wysokiej jakości, która będzie oparta w znacznym stopniu o lokalne zasoby surowców. Należy zauważyć, że działalność sieci uwzględnia również aspekty turystyki, rolnictwa, rybołówstwa, hodowli, zdrowia i ochrony środowiska lokalnego.
Na zaproszenie LGD Dunajec-Biała, do Rzuchowej w spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele zdecydowanej większości z 33 podmiotów członkowskich (których pełny wykaz dostępny jest na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego) SDzK Małopolska, jak i kandydatów do sieci, wśród których jest chociażby Winnica Wieliczka czy Winnica Zawadka.
Marcin Pałach, dyrektor Tarnowskiego Centrum Informacji i jednocześnie Prezes Tarnowskiej Organizacji Turystycznej przedstawił prezentację dotyczącą działań informacyjno-promocyjnych, skierowanych do turystów oraz poruszył temat możliwości podjęcia współpracy z Lokalnymi Organizacjami Tursytcznymi woj. małopolskiego, czego dobrym przykładem są aktywności inicjowane przez członków sieci z subregionu tarnowskiego z Tarnowską Organizacją Turystyczną. Natomiast Beata Chadzińska, regionalny koordynator Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska przypomniała zasady jakie muszą spełniać produkty rekomendowane do sieci, w jaki sposób należy eksponować logotyp regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego, a także przedyskutowała z uczestnikami spotkania, plan działań SDzK Małopolska w 2019 roku.
Podmioty zrzeszone w sieci są również członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, co za tym idzie powinny aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku i być dobrymi ambasadorami Małopolski. Podczas konferencji zwrócono uwagę, że istotną rolę odgrywają działania zgodne z określonymi standardami i kryteriami. Uznano, że członkowie sieci powinni ściśle ze sobą współpracować. Stąd potrzeba organizowania spotkań, takich jak to, którego gospodarzem była Lokalna Grupa Działania Dunajec-Biała.
Głównymi zadaniami podmiotów należących do SDzK Małopolska są między innymi: integracja i wzmocnienie przynależności do wspólnoty sieci, zacieśnienie współpracy, wypracowanie skutecznej komunikacji w budowaniu sieci sprzedaży, wymiana wiedzy i doświadczeń, określenie działalności w zakresie oferowania w 2019 roku konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej i wreszcie wypracowanie narzędzi promocyjnych oferty. Kolejne wyzwania są związane z odpowiednim uczczeniem jubileuszu funkcjonowania SDzK Małopolska.
Spotkanie w Rzuchowej odbyło się w ramach zadania publicznego pn. „Współpraca kluczem rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska” realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Zapraszamy również do odwiedzenia stron internetowych: www.malopolska.pl/malopolskismk.dziedzictwo-kulinarne oraz www.culinary-heritage.com.