Nominowane do konkursu małopolskie firmy powalczą o wyróżnienia: AGRO POLSKA, AGRO POLAND-EURO QUALITY lub ECO AGRO POLAND. Każde z nich jest potwierdzeniem wysokiej jakości wytwarzanych przez nich produktów.
Na ogólnopolskim etapie produkty, które ubiegają się o wyróżnienie godłem promocyjnym, zostaną poddane ocenie komisji ekspertów branżowych, która wyłoni tegorocznych laureatów.
Nominowani do XXIV edycji konkursu AGRO POLSKA:
- P.P.U.H. Patrycja & Paweł - Zofia Rydzyk
- Zakład Masarski S.C. - S. Mądry, D. Jeruzalska, A. Mądry
- Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” Władysław Wolarek - B. Wolarek W. Wolarek s.j.
- Z.P.H.U. „ELIMEX” Jacek Pabis
- Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzej Pietrzyk
- Antoni Pawłowski Tłocznia Owoców „Pawłowski”
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej
- Tatrzańsko - Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” w Leśnicy - Kazimierz Furczoń
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale
- Zakład Mleczarski „Mlek-Bog” Marek Wołkowicz i wspólnicy S.C.
- „Niepołomicki Bartnik Pasieka Pszczela” Tadeusz Porębski
- F.P.H.U. Spiżarnia Doliny Karpia s.c.
- Barczyk Zakład Mięsny Spółka Jawna
- Magdalena Węgiel - Pstrąg Ojcowski
- P.P.H. Wytwórnia Makaronów s.c. J.G. Majka
- „Adam Bąk – Wieprz” Sp. z o.o.
- AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
- Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor
- Przetwórstwo Rybne „Krak-Marfish” Piekara Jolanta
- F. H. U. Chów Owiec S.C. Stanisław Piaskowy, Ryszard Piaskowy
- Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Spółka Jawna
- Zakład Mięsny KROK Marek Krok
- Firma Majerczyk s. j.
- Sekret Smaku - Maciej Kapała
- Piekarnia „Błajan” Jan Błaszkiewicz
- Gospodarstwo Warzywne „ANNA” Kamila Kotnis
- F. P. H. U. OIKOS Marcin Wójcik
- P. P. H. U. THIER S.C. Agnieszka Thier i Marek Thier
- Stowarzyszenie „Gościniec 4 Żywiołów”
- „U Maciejowej” Maciej Szymanowski
- „Ekomiody” Pasieka Lidii i Mateusza Morawskich
- P. P. H. U. ECOBAMA Bartosz Ziółkowski
- Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu
- Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów”
- Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” Sp. z o.o.
- F. P. H. ELMAK Elżbieta Tworzydło
- P. P. U. H. „Tłocznia Maurer”
- Gospodarstwo Ekologiczne Uprawa Ziół - Artur Kisiel
- Winnica Zadora
- Uzdrowisko Wysowa S.A.
- Minerale - Miernik s.j. (Stary Dom Zdrojowy w Wysowej)
- Gospodarstwo sadowniczo- agroturystyczne "Wiśniowy Gaj" - Irena i Paweł Szewczykowie
Organizatorem konkursu AGRO POLSKA jest firma MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie.
Podczas piątkowego spotkania w Muzeum Lotnictwa Polskiego wicemarszałek Wojciech Kozak wręczył też certyfikaty nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska:
- F.P.H.U. OIKOS Marcin Wójcik
- Gospodarstwo Ekologiczne Uprawa Ziół Artur Kisiel
- Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki” Agnieszka i Danuta Król.