Aż osiem wybranych podczas półfinału w Nowym Targu produktów będzie reprezentować Podhale podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie na placu Wolnica. Grand Prix postanowiono przyznać moskolowi z masłem czosnkowym Janiny Zborowskiej z Witowa. Miejsce drugie przypadło bundzowi wędzonemu Janiny i Bolesława Bobaków z Zębu. Trzecie miejsce zajęła Agnieszka Niezgoda ze Szczawnicy za jagnięcinę z rożna. Przyznano też wyróżnienia specjalne: kapuśniakowo Zbigniewa Kapołki oraz kiełbasie z gęsiny Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca. Swoją nagrodę dziennikarze przyznali Zofii Piszczek z Tylmanowej za zupę grzybową.
Nie zabrakło również wyróżnień przyznanych przez publiczność festiwalu. W kategorii "Ekologiczne przysmaki" uznanie zdobył bundz wędzony Janiny i Bolesława Bobaków, w kategorii "Tradycyjne specjały" - oscypek Jana Wilczka z Leśnicy, a w kategorii "Smakołyki z legendą" pierogi z bryndzą Marii Stopka z Witowa. W kategorii "Jak u mamy" triumfował nektar malinowy Władysława Jarząbka z Bańskiej Wyżnej.
Wszystkim nagrodzonym w towarzystwie burmistrza Nowego Targu Grzegorza Watychy gratulował wicemarszałek Wojciech Kozak.
Półfinałowi festiwalu w Nowym Targu towarzyszyły pokazy kulinarne i degustacja tradycyjnych i regionalnych potraw. Na scenie prezentowały się zespoły regionalne a także zaproszeni goście z Meksyku i Pakistanu. Gwiazdą imprezy był zespół Siwy Dym.