Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Zachowanie gospodarki pasterskiej w Małopolsce

Rolnictwo
15 lutego 2023
Zarząd województwa przeznaczy dwa miliony złotych na czynną ochronę różnorodności biologicznej i krajobrazu, poprzez wypas kulturowy owiec na terenie dziesięciu regionów, Babiej Góry, Orawy, Gorców, Spiszu, Pienin i Małych Pienin, Podhala Nowotarskiego, Podtatrza, Nowosądecczyzny oraz Ziem Gorlickiej i Limanowskiej.

Wypas kulturowy owiec jest jedną z ekologicznych form czynnej ochrony przyrody. Zapobiega sukcesji terenów cennych przyrodniczo i krajobrazowo. chroniąc tym samym ich poziom bioróżnorodności.

Poza aspektem przyrodniczym i krajobrazowym, samorząd województwa wspiera wypas kulturowy owiec ze względu na jego znaczenie gospodarcze dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Wypas zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. Zachowanie gospodarki pasterskiej w Małopolsce jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności

- podkreśla marszałek Witold Kozłowski.

Działania związane z ogłoszonym konkursem pomogą w podtrzymaniu wytwarzania produktów chronionych, takich jak bryndza podhalańska, oscypek, redykołka czy jagnięcina podhalańska.

Małopolska jest regionem górskim i jednym z trzech województw karpackich w Polsce. Takie położenie geograficzne wiąże się z szeregiem walorów przyrodniczych, krajobrazowych i kulturowych, które są naszym dziedzictwem. Wpływają one zarówno na jakość życia mieszkańców jak i atrakcyjność turystyczną regionu

- wyjaśnia wicemarszałek Łukasz Smółka.

Wsparcie finansowe trafi do baców, którzy wypasając owce, dbają o dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Małopolski jako regionu górskiego.

Oferty konkursowe można składać do 9 marca. Szczegóły są zawarte w regulaminie dostępnym na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Województwa Małopolskiego

Galeria zdjęć