Organizatorami wydarzenia, promującego czosnek i jego producentów, były gminy Radziemice i Słomniki. Podczas czosnkowych dożynek smakowano zupy, sakiewki, faszerowane kaczki, chlebki ziołowe, placuszki cukiniowe, tarty, pasztety i wiele innych smakołyków z dodatkiem dedykowanej przyprawy. Jury wybrało najpiękniejszy czosnkowy bukiet i warkocz oraz najsmaczniejszą potrawę. Twórcy wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością, tworząc przyciągające wzrok piękne, aromatyczne i okazałe dania. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich udowodniły, że czosnek w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów.
Konkurs na Superwiązkę Polskiego Czosnku - zorganizowanego przez Małopolską Izbę Rolniczą – wygrała wiązka o wadze dwóch kilogramów i 485 dekagramów. Święto było wspaniałą okazją do wymiany doświadczeń przez producentów czosnku oraz prezentacji nowych technologii upraw.
Wydarzenie zainaugurowano mszą św. w kościele p.w. Trójcy Świętej w Łętkowicach. Oficjalne rozpoczęcie nastąpiło na boisku sportowym przy remizie OSP w Obrażejowicach. Marek Słowiński, wójt Radziemic i Paweł Knafel, burmistrz Słomnik powitali reprezentację władz państwowych i samorządowych. Małopolskę reprezentowała radna Małgorzata Szostak oraz Anna Glixelli, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego. Honorowy patronat nad świętem objął marszałek Łukasz Smółka. Małopolskie Święto Czosnku urozmaiciły koncerty regionalnych zespołów ludowych (KGW Łętkowice-Kolonia, Ratajowianie z Ratajowa, orkiestra dęta Sygnał z Zielenic) i muzycznych (Top Girls, disco polo).