Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wojciech Kozak gościem TVP Kraków

Rolnictwo
20 sierpnia 2015
Oscypek, suska sechlońska czy kiełbasa lisiecka – to niepowtarzalne smaki Małopolski, których zazdroszczą nam smakosze nie tylko z kraju, ale też z zagranicy. O tych wszystkich przysmakach, a także o działaniach je promujących, jakie podejmują władze Województwa Małopolskiego opowiadał wicemarszałek Wojciech Kozak w środowym odcinku programu „Region. Ludzie, sprawy, opinie” w TVP Kraków.

Władze Województwa Małopolskiego promują regionalne produkty m.in. poprzez organizację popularnego Małopolskiego Festiwalu Smaku czy włączając rodzime produkty do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. - Małe firmy rodzinne, których wyroby zachowują tradycję, smaki i walory zdrowego produktu trzeba eksponować i promować. W tym celu powstał znak dziedzictwa kulinarnego. Obliguje on danego przedsiębiorcę, aby w swoich produktach zachował odpowiednią jakość już na zawsze. I tak się dzieje – tłumaczył w TVP Kraków wicemarszałek Wojciech Kozak.

Obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, redykołka czy karp zatorski – to kolejne przykłady unikalnych produktów regionalnych, które swoją wyjątkowość zawdzięczają określonemu pochodzeniu geograficznemu lub tradycyjnej metodzie wytwarzania. W Małopolsce mamy ich aż 11. Kolejne 149 to produkty tradycyjne, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Żaden inny region w Polsce nie może pochwalić się takim bogactwem smaków.

Wielu z tych wyjątkowych produktów można będzie skosztować podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

Więcej o Małopolskim Festiwalu Smaku.

Cały program „Region. Ludzie, sprawy, opinie” dostępny na stronie TVP Kraków.

(Biuro prasowe)

Galeria zdjęć