Władze Województwa Małopolskiego promują regionalne produkty m.in. poprzez organizację popularnego Małopolskiego Festiwalu Smaku czy włączając rodzime produkty do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. - Małe firmy rodzinne, których wyroby zachowują tradycję, smaki i walory zdrowego produktu trzeba eksponować i promować. W tym celu powstał znak dziedzictwa kulinarnego. Obliguje on danego przedsiębiorcę, aby w swoich produktach zachował odpowiednią jakość już na zawsze. I tak się dzieje – tłumaczył w TVP Kraków wicemarszałek Wojciech Kozak.
Obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, redykołka czy karp zatorski – to kolejne przykłady unikalnych produktów regionalnych, które swoją wyjątkowość zawdzięczają określonemu pochodzeniu geograficznemu lub tradycyjnej metodzie wytwarzania. W Małopolsce mamy ich aż 11. Kolejne 149 to produkty tradycyjne, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Żaden inny region w Polsce nie może pochwalić się takim bogactwem smaków.
Wielu z tych wyjątkowych produktów można będzie skosztować podczas finału Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
Więcej o Małopolskim Festiwalu Smaku.
Cały program „Region. Ludzie, sprawy, opinie” dostępny na stronie TVP Kraków.
(Biuro prasowe)