– Nie ma wątpliwości, że w Małopolsce zachwycające dziedzictwo kulturowe dorównuje wspaniałym smakom naszych potraw i produktów tradycyjnych. W ostatnich latach samorząd województwa zrobił naprawdę wiele, żeby wypromować nasze niesamowite smakołyki – mówił do chorwackich gości wicemarszałek Wojciech Kozak.
Jak zauważył wicemarszałek Małopolski, Polska może się poszczycić świetnymi wynikami w produkcji warzyw i owoców. Statystyki wskazują, że nasz kraj jest w ścisłej czołówce jeśli chodzi o m.in. produkcję malin, truskawek, jabłek czy aronii.
– Dumą Małopolski są nie tylko jabłka, ale też charsznicka kapusta, w której – podobnie tak jak w oscypku – rozsmakowało się już spore grono Europejczyków – podkreślał Wojciech Kozak.
Podczas panelu dyskusyjnego wicemarszałek wspomniał również o problemach, z jakimi muszą się zmierzać małopolscy wytwórcy. Jednym z nich jest ogromne rozdrobienie – jak wyliczył, w Małopolsce jest ponad 142 tys. gospodarstw rolnych. Próbą zaradzenia temu jest łączenie się rolników i przetwórców w grupy i organizacje. W Małopolsce obecnie funkcjonuje 19 grup producentów rolnych oraz 11 organizacji producentów owoców i warzyw.
– Drugim problemem były kwestie eksportu naszej żywności na Wschód. Na szczęście, nawet taką przeszkodę udało się pokonać znajdując nowe rynki zbytu w zupełnie innych częściach świata – mówił z satysfakcją wicemarszałek Kozak.
W panelu dyskusyjnym udział wzięli również: Wojciech Saługa – Marszałek Województwa Śląskiego, Wojciech Jankowiak – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Darko Koren – Żupan Żupanii Koprivničko-Križevačkiej, Zoran Vidović – zastępca Żupana Żupanii Međimurskiej, Josip Kraljičković – dyrektor Wydziału Funduszy Unijnych i Współpracy Regionalnej i Międzynarodowej Żupanii Zagrzebskiej; Antoni Konopka – Wicemarszałek Województwa Opolskiego oraz Jan Maćkowiak – Wicemarszałek Województwa Świętokrzyskiego.
(Biuro prasowe)