Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

W Karniowicach o bezpiecznych produktach wędzonych

Rolnictwo
11 września 2015
W Karniowicach o bezpiecznych produktach wędzonych W Karniowicach o bezpiecznych produktach wędzonych
W siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyło się seminarium , którego uczestnicy dyskutowali na temat monitoringu i jakości żywności pochodzenia zwierzęcego, w szczególności wędzonej tradycyjnymi metodami.  Na spotkaniu nie zabrakło wicemarszałka Wojciecha Kozaka – przewodniczącego Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego.

W czasie spotkania wicemarszałek Wojciech Kozak przedstawił działania podjęte przez Samorząd Województwa Małopolskiego w związku z wdrożeniem Rozporządzenia Komisji UE z 19 sierpnia 2011 r., która ustaliła najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

Seminarium zwołano ze względu na istotną kwestię jaką są częste kontrole jakości produktów wędzonych metodą tradycyjną i znaczne rozbieżności co do zawartości w tych produktach wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA).  WWA podejrzewane są lub mają udowodnione szkodliwy wpływ na zdrowie, m.in. właściwości rakotwórcze. Mogą one zanieczyszczać środki spożywcze w trakcie procesów wędzenia, ogrzewania i suszenia, podczas których produkty spalania mają bezpośredni kontakt z żywnością.

(Biuro prasowe)

 

Galeria zdjęć