Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sukces członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska

Rolnictwo
13 kwietnia 2021
Winnica Jura oraz Winnica Słońce i Wiatr to najmłodsi stażem - bo od 16 marca 2021 roku - członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. W Konkursie Win Polskich – WINOPL, rozstrzygniętym w dniach 8-9 kwietnia 2021 roku w Poznaniu, obie winnice zostały nagrodzone srebrnymi medalami - każda w innej kategorii konkursowej.

Głównym celem konkursu WINOPL jest selekcja najlepszych polskich win. Pierwsza edycja tego przedsięwzięcia ze względu na pandemię nie odbyła się tak, jak wcześniej zaplanowano, jako integralna część targów WINO. W tym roku, ze względu na obostrzenia, udało się tylko zorganizować konkurs - oczywiście z zachowaniem reżimu sanitarnego.

Do konkursu stanęło 305 win z 80 winnic. Zgłoszone trunki zostały poddane wnikliwej ocenie 12 doświadczonych sommelierów, nad pracą których czuwało Stowarzyszenie Sommelierów Polskich - patron merytoryczny WINOPL.

Winnica Jura otrzymała srebrny medal za wino Pet Nat Johanniter 2020 Bio w kategorii: Pet-Nat. Z kolei Winnica Słońce i Wiatr została uhonorowana srebrnym medalem za Solaris wino naturalne w kategorii: specjalne.

Serdecznie gratuluję obu winnicom nagrodzonym w konkursie. Cieszy fakt, że kolejni członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska i ich produkty zostali docenieni w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie. To pokazuje, że Małopolska to nie tylko unikatowe dziedzictwo kulturowe, ale również wspaniałe dziedzictwo kulinarne, bez wątpienia będące wizytówką naszego regionu

– mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.

Winnica Jura

Winnica jest usytuowana na wapiennym stoku Jury Krakowskiej z pięknym widokiem na otaczające parki krajobrazowe, Beskidy oraz Tatry. Na powierzchni 4 ha uprawiane jest  9 odmian winorośli właściwej (vitis vinifera) oraz hybryd. Są to dla win białych: Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Solaris, Johanniter, Hibernal oraz Seyval Blanc, a dla win czerwonych: Pinot Noir i Cabernet Cortis . 

Od samego początku istnienia winnicy, winorośl uprawiana jest  ekologicznie, bez nawozów sztucznych czy oprysków mineralnych. Od 2019 roku na uprawę oraz produkcję wina winnica posiada stosowne certyfikaty ekologiczne. Wprawdzie uprawa ekologiczna powoduje mniejsze plony, ale rezultatem jest chemicznie nieskażony i wysoko aromatyczny owoc, co niewątpliwie przekłada się na jakość produkowanych win.

Więcej informacji o winnicy można znaleźć na jej stronie internetowej.

Winnica Słońce i Wiatr

Winnica jest rodzinnym przedsięwzięciem. Na winnicę składają się trzy oddzielne parcele usytuowane kilkanaście kilometrów na pn-zach od Krakowa. Najstarsza z nich, położona w Smardzowicach, granicząca z Ojcowskim Parkiem Narodowym została założona w 2011 r., gdzie na powierzchni ok. 40 arów uprawiane są odmiany Solaris i Seyval Blanc na wina białe oraz Rondo, Regent i Leon Millot na czerwone. Wiosną 2014  obsadzono winoroślą kolejne dwie działki, w Szczodrkowicach i Iwanowicach, łącznie 1,6 ha powierzchni. Rosną na nich: Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Cabernet Cantor i Cabernet Cortis na wina czerwone, a z odmian białych Solaris i Seyval Blanc.

Uprawa odbywa się z poszanowaniem natury. Nie stosuje się herbicydów, a do nawożenia wykorzystywany jest przede wszystkim obornik.

Od 2018 roku winnica posiada certyfikat uprawy ekologicznej.

Więcej informacji o winnicy można znaleźć na jej stronie internetowej.

Galeria zdjęć