Wydarzenie miało charakter warsztatów kulinarnych połączonych ze spotkaniem autorskim promującym dziedzictwo kulinarne. Gościem specjalnym był Pascal Brodnicki, który następnie poprowadził warsztaty podczas których przygotowywane były m. in. zdrowe i kolorowe sałatki, jak i małe słodkości. Prowadzący bardzo aktywnie nadzorował poczynania uczestników, udzielał rad i odpowiadał na liczne pytania.
W warsztatach wzięli udział członkowie 12 kół gospodyń wiejskich, którzy pracowali z pasją i olbrzymim zaangażowaniem. Wszyscy byli bardzo dobrze przygotowani, a w związku z tym warsztaty były efektywne i zostały przeprowadzone bardzo sprawnie.
Na zakończenie wszyscy wspólnie, ze smakiem, skosztowali swoich wyrobów.
Warsztaty dają możliwość rozwinięcia umiejętności kulinarnych i poszerzenia wiedzy. To również doskonała okazja do integracji i kultywowania pasji do gotowania, którą wykazali się wszyscy uczestnicy.