Członkostwo w sieci jest przyznawane na rok. Certyfikaty otrzymali:
1. Agro-Wit Agnieszka Malinowska,
2. Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek,
3. Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor,
4. Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik, Restauracja Bartna Chata
5. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów,
6. Kopalnia Soli Wieliczka S.A.,
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej,
8. P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer,
9. Przetwórstwo Mięsne Płatek Spółka Jawna,
10. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel,
11. Tłocznia Owoców Pawłowski, Antoni Marcin Pawłowski,
12. Winnica Zadora.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu przede wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK), która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej.
Przypomnijmy, że koordynacją działań Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska zajmuje się Departament Rolnictwa i Geodezji UMWM. Osobą do kontaktu jest: Beata Chadzińska, Regionalny Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska (tel. 12 63 03 176, e-mail: )
(Biuro prasowe)