Bohaterem święta był ogórek i przyrządzone przez Koła Gospodyń Wiejskich z niego specjały. Każdy z uczestników miał możliwość skosztowania oraz zakupu regionalnych produktów. Na przybywający gości czekały stoiska z lokalnymi produktami i tradycyjnym rękodziełem, a także regionalnymi wyrobami: ogórkami i innymi warzywami, ciastami, wiejskim chlebem i miodem.
Atrakcją tegorocznego Święta Ogórka były warsztaty kulinarne prowadzone przez cenionego i utytułowanego kucharza Tomasza Derę – wicedyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. Henryka Sucharskiego. Panu Tomaszowi towarzyszył uczeń Jakub Herian – obecnie kucharz w Restauracji nad Stawem w Rosiejowie. Uczestnicy mogli obserwować profesjonalny proces przygotowywania, a następnie spróbować m.in. zupy ogórkowej z pieczonym ziemniakiem i kurczakiem oraz babeczek ogórkowych z musem.
Sporo emocji wzbudził ,,Konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ogórka”. Jury w składzie Tomasz Dera, Anna Glixelli, Izabella Stefańczyk oraz Anita Spurek oceniało m.in. sposób prezentacji i wydania potrawy, wielkość i proporcjonalność serwowanych, kreatywność, smak i aromat potrawy, rodzaj składników i ich naturalność oraz dobór składników i dodatków z uwzględnieniem tematu konkursu.
W konkursie wzięło udział 10 Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Proszowice. KGW Stogniowice, KGW Kościelec, KGW Kowala, KGW Jakubowice, KGW Szreniawa, KGW Łaganów, KGW Klimontów, KGW Żębocin, KGW Szklana oraz KGW Piekary zaprezentowały swoje ogórkowe przysmaki. Nie zabrakło: ogórków kiszonych, zup ogórkowych, przekąsek z dodatkiem ogórka, łazanek ogórkowych, sushi z ogórka, nalewek oraz lemoniad ogórkowych. Kreatywne gospodynie przygotowały również coś na słodko - ciasto ogórkowe i naleśniki z dżemem ogórkowym. Bezkonkurencyjne w tym roku okazało się KGW w Klimontowie, które skradło serce i kubki smakowe jurorów „Klimontowską potrawą z Ogórka” – drobiowo- ogórkowymi kotlecikami z sosem czosnkowo – ogórkowym oraz wielokolorową warzywna salsą udekorowane jadalnymi kwiatami nagietka. Miejsce drugie przypadło KGW Piekary za chłodnik z ogórka, natomiast na III miejscu uplasowało się KGW Kościelec. Wyróżnienia otrzymały KGW Jakubowice, KGW Szklana i KGW Szreniawa.
Festiwalowi towarzyszyły animacje dla dzieci z ELO KIDS, liczne gry i zabawy oraz konkursy na temat i z wykorzystaniem ogórka. Nagrody dla uczestników konkursów ufundowane zostały przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Powiat Proszowicki, Gminę i Miasto Proszowice, Bank Spółdzielczy w Proszowicach, Dukatki.pl oraz Pasiekę „Pszczeli Raj”.
Wydarzenie zakończył koncert Kapeli Góralskiej Ciupaga.