Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Promocja żywności wysokiej jakości 

Rolnictwo
08 grudnia 2021
Tym razem mistrz kulinarny Marcin Filipkiewicz przeprowadził pokaz gotowania i warsztaty kulinarne z przyrządzania potraw z jagnięciny w Wielozawodowym Zespole Szkół im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Zatorze.

Miłośnicy kuchni regionalnej, uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mogli pod okiem krakowskiego szefa kuchni poznać techniki przyrządzania potraw z jagnięciny. Prowadzący zajęcia rozpoczął od prezentacji, a następnie przyrządził wspólnie z uczestnikami projektu przystawkę z pstrąga ojcowskiego. Kolejnym elementem warsztatów było przygotowanie dania z jagnięciny.

Wspaniały zapach i estetyka podania potraw z jagnięciny oraz ich niepowtarzalny smak mają skłonić przyszłych kucharzy i szefów kuchni do przyrządzania potraw z naszego rodzimego produktu.

Warsztaty oraz pokaz gotowania są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Inicjatywa ta ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

Galeria zdjęć