Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Produkt polski – kupuj świadomie

Rolnictwo
09 października 2019
Czy wiesz, że dla siedmiu na dziesięciu Polaków wystarczającą zachętę do zakupu danego produktu stanowi to, że pochodzi on z Polski, a połowa konsumentów swój patriotyzm manifestuje podczas zakupów w sklepach z artykułami rolno-spożywczymi? Znak „Produkt polski” umożliwia konsumentom łatwiejsze wyszukiwanie produktów wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców. 

Aby ułatwić konsumentom identyfikację produktów wytworzonych z polskich surowców, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowano znak „Produkt polski” i zasady jego stosowania. Zgodnie z przepisami dotyczącymi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych produkty opatrzone tą informacją muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie są wytwarzane w kraju. 

Produkty nieprzetworzone mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski” jeżeli produkcja, uprawa lub hodowla, w tym zbiory, dojenie w przypadku krów, owiec i kóz odbyła się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W przypadku mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku innych niż mięso produktów pochodzenia zwierzęcego, aby zostały one pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Produkty przetworzone uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych, dla których można stosować informację „Produkt polski” muszą dodatkowo odpowiadać następującym wymaganiom:

  • ich przetworzenie odbyło się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • wszystkie ich składniki nieprzetworzone spełniają wymagania wskazane powyżej dla produktów nieprzetworzonych, które mogą zostać oznakowane informacją „Produkt polski”;
  • inne, niż wskazane wyżej składniki nie mogą przekraczać 25% łącznej masy wszystkich składników w chwili ich użycia do wyprodukowania tego produktu (z wyłączeniem użytej wody) oraz składników tych nie można zastąpić takimi samymi składnikami, które zostały wyprodukowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Podmiot odpowiedzialny za oznakowanie produktu, który będzie chciał w oznakowaniu podać informację o spełnianiu powyższych kryteriów - może to zrobić albo poprzez umieszczenie informacji „Produkt polski” albo poprzez umieszczenie znaku graficznego zawierającego tę informację.

Podmioty, które umieszczą informację „Produkt polski” bez spełnienia powyższych kryteriów będą podlegały karze określonej przepisami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Wybierając żywność z oznaczeniem „Produkt polski”, konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych surowców. Przy bogatej ofercie na sklepowych półkach ma to niebagatelne znaczenie, a w efekcie przyczynia się także do budowania patriotyzmu konsumenckiego i wsparcia sprzedaży polskiej żywności.

 

Przy okazji warto również przypomnieć, że w Małopolsce można znaleźć coraz większą ilość produktów żywnościowych wysokiej jakości, które oznaczone są logotypem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska, będącej częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Zrzesza ona producentów, przetwórców oraz dystrybutorów żywności w znacznym stopniu opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców. Ma na celu zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla regionu oraz ułatwienie konsumentom i turystom dostępu do żywności wysokiej jakości, opartej przede wszystkim na surowcach pochodzenia lokalnego i regionalnego. Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska liczy obecnie 39 członków. Więcej informacji dla zainteresowanych ideą i przystąpieniem do sieci na stronie dziedzictwa kulinarnego

Małopolska to nie tylko przepiękne krajobrazy, wyjątkowe zabytki, ale także jedyne w swoim rodzaju dziedzictwo kulinarne. Niepowtarzalny smak, najwyższa jakość produktów i specyficzne metody wytwarzania sprawiają, że naszymi kulinarnymi przysmakami zachwycają się nie tylko mieszkańcy regionu, ale także turyści. Możemy się pochwalić ponad 200 produktami tradycyjnymi zgłoszonymi na ministerialną listę. Mamy też najwięcej w kraju produktów regionalnych – 14 z 42 to rarytasy pochodzące właśnie z naszego regionu

– mówił wicemarszałek Łukasz Smółka.

Ponadto produkty rolne i środki spożywcze oraz napoje spirytusowe z geograficznego obszaru województwa małopolskiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi mogą być oznakowywane wspólnym znakiem towarowym gwarancyjnym „Produkt Tradycyjny z Małopolski”. Znak ten stanowi przedmiot prawa autorskiego, do którego majątkowe prawa autorskie przysługują wyłącznie Województwu Małopolskiemu. Więcej informacji dotyczących zasad uzyskiwania praw do używania niniejszego znaku można pozyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM tel.: 12 63 03 580,

Więcej informacji oraz materiały do pobrania na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM