Jury w składzie: Theofilos Vafidis (z pochodzenia Grek, kucharz, znany z programu "Europa da się lubić"); Zbigniew Kurleto (Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) oraz Stanisław Chuchrzak (szef kuchni krakowskiej restauracji "Hawełka") nagrodziło w konkusie:
- w kategorii: Sery i wyroby mleczne - Zakład Mleczarski MLEK-BOG; M. Wołkowicz
i wspólnicy s.c., produkt: kulki Syzyfa" o smaku ziołowym,
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - ZPH Piekarnia Strusinianka sp. z o.o, produkt: rogaliki Hetmańskie,
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne - Gospodarstwo Agroturystyczne K. Łątka, Ciężkowice, produkt: szynka z indyka nadziewana borowikami, marynowana, wędzona,
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne - Zakład Produkcji i Obrotu Artykułów Spożywczych TARSMAK, Radgoszcz, produkt: krem chrzanowy radgoski,
- w kategorii: Miody - Gospodarstwo Pasieczne G. Kiejdo, Bochnia, produkt: miód nektarowo-spadziowy,
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy - Gospodarstwo Agroturystyczne Maria i Piotr Krok, Zalipie, produkt: zalipiańska karkówka Babci,
- w kategorii: Najatrakcyjniejsze danie restauracyjne - Restauracja „Pasaż", produkt: drobiowy duet z gęsim fuagro podane na warzywnej kostce z sosem ziołowo-pieczeniowym
W plebiscycie na najlepsze potrawy oddano w sumie 2347 ważnych głosów, zaś faworytami publiczności okazali się:
- w kategorii: Sery i wyroby mleczne - Zakład Mleczarski MLEK-BOG; M. Wołkowicz
i wspólnicy s.c., Ciężkowice, produkt: kulki Syzyfa o smaku ziołowym,
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze - ZPH - Piekarnia Strusinianka sp. z o.o, Produkt: rogaliki hetmańskie
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne - Wędliny Wojnickie Sp. z.o.o , Wojnicz,
produkt: filet wołowy
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne: Zakład Produkcji i Obrotu Artykułów Spożywczych TARSMAK, Radgoszcz, produkt: krem chrzanowy radgoski
- w kategorii: Miody - Gospodarstwo Pasieczne G. Kiejdo, Bochnia, produkt: miód nektarowo-spadziowy
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy - Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny",
M. Koczwara, Dębno, produkt: królik pieczony w winie z sosem śliwkowo-miodowym
Sukcesów kulinarnych gratulował laureatom Roman Ciepiela, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, życząc im jednocześnie sukcesów w zmaganiach finałowych oraz podkreślając, że Festiwal jest doskonałą promocją Małopolski. Organizatorami półfinału w Tarnowie był Samorząd Województwa Małopolskiego wraz z Tarnowską Agencją Rozwoju Regionalnego oraz Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
W ten sposób zakończyły się tegoroczne eliminacje półfinałowe Festiwalu. Znamy już wszystkich uczestników finału, na który serdecznie zapraszamy do Krakowa 20 oraz 21 września 2008 r. Na placu Wolnica spotka się wówczas 60 wystawców z regionu, by zawalczyć o tytuł laureata IV Małopolskiego Festiwalu Smaku.