– Małopolskie dziedzictwo kulinarne jest tak bogate, że wprowadzono wiele narzędzi, dzięki któremu nie tylko chronimy tradycyjne receptury dań i produktów, ale też promujemy producentów, by coraz więcej osób mogło cieszyć się tymi smakami – mówił w Myślenicach wicemarszałek Wojciech Kozak.
Podczas swojego wykładu wicemarszałek Wojciech Kozak przypomniał ok. 200 uczniom technikum z Małopolskiej Szkoły Gościnności, że obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się 151 małopolskich specjałów. Przypomnijmy – o wpisaniu na nią decyduje ministerstwo rolnictwa, ale wcześniej każdy wniosek przechodzi ocenę formalną, jaką wydaje Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Jej przewodniczącym jest wicemarszałek Wojciech Kozak.
Warto dodać, że w unijnym Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych znajduje się 11 produktów regionalnych z Małopolski – najwięcej ze wszystkich województw w Polsce. Wśród nich są m.in.: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca.
(Biuro prasowe, fot. Małopolska Szkoła Gościnności)