Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

O obwarzanku w sercu Krakowa

Rolnictwo
03 października 2015
Kończy się Jarmark na św. Michała, który od tygodnia opanował Rynek Główny w Krakowie. Każdy z dni był poświęcony innemu produktowi regionalnemu – sobota miała więc przypomnieć wszystkim zalety obwarzanka. Z tej okazji na wydarzeniu po raz kolejny pojawił się wicemarszałek Wojciech Kozak.

Historycy nie mają wątpliwości – jarmark na św. Michała był organizowany w Krakowie już na początku XIV wieku. Współcześnie jego forma nie odbiega wiele od tej średniowiecznej – na krakowskim rynku roi się od kramów, na których można kupić rękodzieło, a także tradycyjne produkty i potrawy.

Przedostatni dzień tegorocznej edycji jarmarku poświęcono obwarzankowi. Obecny wtedy na Rynku Głównym wicemarszałek Wojciech Kozak przypomniał, że trwa walka o powrót tego przysmaku do szkolnych sklepików. Na wrześniowej sesji Sejmik Województwa jednogłośnie przegłosował rezolucję w tej sprawie.
(Biuro prasowe)

Galeria zdjęć