Przypomnijmy – unijne rozporządzenie dotyczy zmian w procesie wędzenia produktów i określa m.in. dopuszczalną ilość substancji smolistych, które powstają w wyniku wędzenia produktu. W badaniach produktów tradycyjnych realizowanych na zlecenie Zarządu Województwa Małopolskiego stwierdzono , ze ponad 58% przekracza zaostrzone normy. - W celu ochrony producentów podejmowaliśmy liczne działania, m.in. rezolucję sejmiku, stanowisko Konwentu Marszałków, szkolenia dla przedsiębiorców – mówił w Tarnowie wicemarszałek Wojciech Kozak.
Uczestnicy dzisiejszego spotkania zapoznali się m.in. z analizą wyników zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w produktach wędzonych metodą tradycyjną z Małopolski i Podkarpacia. Przedstawiciele Inspekcji Sanitarnych obu województw omówili działania w zakresie kontroli zawartości WWA w produktach spożywczych, a przedstawiciele ministerstwa rolnictwa, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Wojewódzkich Inspektoratów Weterynaryjnych przedstawili stanowisko w tej kwestii.
Spotkanie zorganizowano z inicjatywy Samorządu Województwa Małopolskiego w porozumieniu z Samorządem oraz Polskim Stowarzyszeniem Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie i Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Szkolenie adresowane było do przedsiębiorców z terenu Małopolski i Podkarpacia.
(Biuro prasowe, Agenda UMWM w Tarnowie)