Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Nowi członkowe Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski

Rolnictwo
11 października 2021
W poniedziałek, 11 października odbyła się uroczystość, podczas której wręczono dyplomy i szyldy emaliowane z logotypem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska (SDzK Małopolska) nowym członkom sieci. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek Łukasz Smółka.

Cieszę się, że Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska cały czas się powiększa. Wizytówką naszego regionu jest przecież dziedzictwo kulinarne, bogate w unikatowe i zdrowe produkty. Nasze potrawy zachwycają wyjątkowym smakiem Małopolan, ale też turystów

- mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.

Oprócz przedstawicieli nowo przyjętych podmiotów udział w spotkaniu wżęli również przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM koordynującego funkcjonowanie SDzK Małopolska.

Na mocy Uchwały Zarządu Województwa Małopolskiego, w poczet członków SDzK Małopolska zostały przyjęte następujące pomioty:

  1. Kozart to kameralne, rodzinne gospodarstwo położone z Zelkowa które powstało z miłości do natury i zwierząt. Przygoda z kozami zaczęła się od powrotu Gospodarzy w rodzinne strony i otrzymania w spadku po rodzicach kawałka ziemi. Hodowlę zaczęli od jednej kozy, która miała przede wszystkim dawać mleko dla rodziny. Jednak w niedługim czasie okazało się, że mleka zaczyna brakować. Wtedy powiększyli stado i postanowili wytwarzać sery, tak jak to robiła kiedyś babcia, a potem mama. Tak z czasem przybywało zwierząt w gospodarstwie. Jak się okazało kontynuują oni tradycję, ponieważ po zaborach w gwarze lokalnej mieszkańców wsi Zelków nazywano „koziorzami”.

Założeniem jest prowadzenie gospodarstwa małego, kameralnego, aby móc wytwarzać produkty w sposób tradycyjny i naturalny. Gospodarze posiadają niewielkie stado kóz oraz ogródek z ziołami i warzywami, których używają przy wytwarzaniu serów. Wszystko robią sami, w zgodzie z naturą.

Kozy żywione są sianem, z okolicznych łąk, które sami zbierają oraz zbożem od okolicznych rolników. Bogactwo różnorodnych ziół oraz murawy kserotermiczne nadają mleku lokalny, charakterystyczny smak.

Produkty wytwarzane są tylko i wyłącznie z surowca pozyskanego od zwierząt z gospodarstwa. Są to produkty sezonowe, od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Kozy w okresie zimowym odpoczywają, regenerując się po sezonie mlecznym i oczekują do wiosennych wykotów.

Działalność prowadzona jest w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Gospodarstwo jest pod stałą opieką weterynaryjną, a stado zarejestrowane zostało w ARMIR.

Więcej na: https://www.kozart.pl/https://pl-pl.facebook.com/KozartZelkow/

  1. Winnica Dąbrówka położona jest w miejscowości Dąbrówka Szczepanowska.

Południowe usytuowanie stoku o powierzchni 4,3 ha gwarantuje doskonałe nasłonecznienie krzewów winorośli, a naturalną ich osłonę stanowi las. Ze wzgórz roztacza się przepiękny widok na panoramę Tatr oraz dolinę Dunajca.

Właściciele winnicy swoją przygodę z winiarstwem rozpoczęli w 2010 roku. Cały czas Winnica Dąbrówka jest rodzinnym przedsięwzięciem, którego wszelkie kluczowe działania i decyzje należą tylko i wyłącznie do Właścicieli. Czerpią oni mnóstwo przyjemności i radości z realizacji ciągle nowych wyzwań i pomysłów.

Liczne uczestnictwo w szkoleniach i kursach, spotkaniach z ekspertami, czynny udział w pracy na rzecz stowarzyszeń winiarskich, wyjazdy do zagranicznych winnic, a także pierwsze nagrody zaowocowały sukcesywnym powiększaniem areału winnicy, wzrostem poziomu wiedzy enologicznej, świadomości potencjału oraz determinacji.

Winorośl, winnica i w konsekwencji wino stały się dla nich priorytetem wynikającym z życiowej pasji i prawdziwej miłości do wina. Nieustannie dbają o dalszy rozwój winnicy i pogłębianie swojej wiedzy, by sprostać oczekiwaniom miłośników tego szlachetnego trunku.

Produkowane są tu wina białe, różowe i czerwone, a dominującymi odmianami są: Solaris, Hibernal, Johanniter, Jutrzenka, Muscat Otonel, Muskaris, Pinot Blanc, Seyval Blanc, Rondo, Regent, Pinot Noir, Monarch, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Alibernet.

Winnica Dąbrówka za swoje wina zdobyła szereg nagród i medali.

Więcej na: www.winnicadabrowka.plhttps://pl-pl.facebook.com/winnicadabrowka/

  1. Podmiot Pierożki Babci Władzi działa pod firmą „MAGI” s.c. Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka, która swoją działalność prowadzi na terenie wiejskim w malowniczo położonej miejscowości Trzciana.

Spółka powstała z wielkiej pasji i samozaparcia dwóch wspólniczek Marii i Agnieszki, które już w liceum planowały założyć własną produkcję garmażeryjną. Po latach stała się dla nich spełnieniem ambicji i podstawowym źródłem dochodów – cala historia na: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/6242822,jak-pierogi-z-trzciany-krakow-podbily,id,t.html

Pierożki Babci Władzi to produkcja świeżych i mrożonych pierogów na bazie mąki pszennej lub orkiszowej.

Współpracuje z restauracjami, stołówkami szkolnymi, cateringami dietetycznymi, sklepami, odbiorcami hurtowymi i klientami indywidualnymi. Sprzedaż prowadzona jest w oparciu o własne punkty sprzedażowe w Trzcianie i Łososinie Dolnej, Bilczycach, a także stoisko na Targu Pietruszkowym w Krakowie, na Targu Stara Piekarnia w Krakowie oraz o kilkudziesięciu odbiorców instytucjonalnych (sklepy, szkoły, restauracje) i prywatnych (osoby fizyczne).

Firma posiada własną flotę specjalistycznych samochodów dostawczych.

Spółka działa na rynku zdrowej, tradycyjnej, żywności oferując swoim klientom produkty o doskonałej jakości przygotowane w oparciu o stare „babcine” receptury w sposób tradycyjny, za które otrzymała liczne nagrody i wyróżnienia.

Wszystkie surowce są pochodzenia naturalnego, a produkty bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków. Spółka kładzie duży nacisk na zaopatrzenie w surowce lokalne pochodzące z województwa małopolskiego.

Więcej na: https://www.facebook.com/Piero%C5%BCki-Babci-W%C5%82adzi-813662358706440/

  1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica” położone jest w miejscowości Banica w Beskidzie Niskim. Obecnie jest tu tylko jedno prywatne gospodarstwo i Gościniec Banica.

Historia koziego stada zaczęła się w 2005 roku, kiedy to do gospodarstwa trafiła pierwsza koza z młodym (Prima i Białka). Na początku spełniały rolę pupilów. Jednak z czasem stado powiększyło się, co dało większą ilość mleka, a stąd już był tylko krok do serowarzenia.

Wszystkie kozy w stadzie mają swoje imiona, które zazwyczaj nadaje Pan Jędrzej, syn Właściciela gospodarstwa, który właśnie zajmuje się stadem. Kozy doi ręcznie, a także sam przyjmuje kozie porody.

Produkcję serów Pan Jędrzej zaczynał, ucząc się od ciotki Hanki, która mieszka w Beskidzie Niskim i od lat robi kozie sery. Później ukończył kurs serowarski w Lidzbarku Warmińskim. Parę lat eksperymentów, pozwoliło mu na opracowanie własnych receptur. Inspiracje czerpie z kontaktów z gośćmi, obserwując gusta i preferencje klientów.

Kozie sery znajdują się w stałej ofercie żywieniowej gospodarstwa, które za swoje produkty otrzymało liczne nagrody i wyróżnienia.

Więcej na: http://www.banica.com.pl/ https://pl-pl.facebook.com/GO%C5%9ACINIEC-BANICA-Beskid-Niski-120627694688484/

  1. Kalwaryjskie Przetwory powstały z miłości do pysznego zdrowego jedzenia.

Przez lata pasją Właścicieli było zamykanie w słojach cudownych smaków owoców i ziół z przydomowego ogrodu. Konfitury, soki, nalewki i wina cieszyły domowników, a także zyskały przychylność przyjaciół i znajomych.

Z czasem w ogrodzie pojawiły się nowe owoce, stare drzewa rozrosły się wydając coraz większy plon. W domowej spiżarni półki zapełniły się ciekawymi przetworami, w których aromaty i smaki polskich owoców łączyły się ze zdrowotną mocą ziół.

Gospodarstwo nastawione jest na uprawę warzyw, ziół i nietypowych owoców np. pigwowca japońskiego, białej porzeczki czy różowego rabarbaru. Wysoką jakość przetworów uzyskiwana jest dzięki przetwarzaniu małych porcji bezpośrednio po zbiorze, który jest przeprowadzany ręcznie. Wykorzystywane są owoce z własnego sadu w związku z tym ilość przetworów jest ograniczona.

Wszystkie przetwory poddawane są pasteryzacji bez dodatkowych środków konserwujących i zagęszczających. Skórki i nasiona owoców zawierają mnóstwo minerałów i witamin, które wzbogacają przetwory.

Właściciele niestrudzenie poszukują nowych, niezwykłych przepisów, często pozyskują od klientów czy odkrywają je podczas wakacyjnych podróży. Często też pojawiają się krótkie serie takich nietypowych przetworów.

Więcej na: https://www.facebook.com/Kalwaryjskieprzetwory/

Członkostwo zostało przyznane na rok z możliwością odnowienia na kolejny.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska liczy obecnie 48 członków i ma na celu przede wszystkim promocję naturalnej żywności wysokiej jakości. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców w celu zachowania i rozwoju tradycji kulinarnych charakterystycznych dla regionu. Dziedzictwo Kulinarne Małopolska można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej.

Więcej na: https://www.malopolska.pl/malopolskismak/dziedzictwo-kulinarne

Galeria zdjęć