Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 23 września. Jest to data uznana w Unii Europejskiej za Dzień Rolnictwa Ekologicznego
Komisja Europejska przewidziała coroczne nagrody za doskonałe wyniki w dziedzinie ekologicznego łańcucha wartości. Celem przedsięwzięcia jest wyróżnienie najlepszych i najbardziej innowacyjnych przedsięwzięć ekologicznych przyczyniających się do zmniejszenia presji rolnictwa na środowisko i klimat, a także do realizacji unijnej strategii „od pola do stołu” oraz strategii na rzecz bioróżnorodności 2030.
Konkurs obejmuje 7 kategorii, tj.: najlepszy rolnik ekologiczny (mężczyzna i kobieta), najlepszy region ekologiczny, najlepsze miasto ekologiczne, najlepszy biookręg ekologiczny, najlepsze MŚP ekologiczne, najlepszy sprzedawca detaliczny żywności ekologicznej, najlepsza restauracja ekologiczna.
W konkursie mogą startować rolnicy ekologiczni, miasta lub regiony, oferujące w szpitalach bądź szkołach żywność ekologiczną lub promujące produkcję ekologiczną. Udział mogą wziąć także przedsiębiorstwa, które działają w branży dostaw żywności ekologicznej w innowacyjny sposób, a także podmioty lub instytucje z interesującymi projektami, które wpłynęły na konkurencyjność cenową lub dostępność produktów ekologicznych w UE. Wszystkie chętne do udziału w konkursie osoby i podmioty muszą mieć siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium jednego z państw członkowskich UE.
Szczegółowe informacje dotyczące przedsięwzięcia dostępne są pod adresem: