Targi Smaki Regionów, które odbyły się w Poznaniu zgromadziły około 200 wystawców, którzy prezentowali zdrowe, ekologiczne produkty żywnościowe wytwarzane przez lokalnych producentów z całej Polski i spoza kraju. Przez trzy dni, od 29 września do 1 października nawet 30 tys. odwiedzających mogło kosztować wyśmienitych potraw, podglądać najlepszych kucharzy, samemu podszkolić się w sztuce kulinarnej, a co najważniejsze – zaopatrzyć się w regionalne produkty z każdego zakątka kraju.
Na tym wydarzeniu nie mogło zabraknąć stoiska Małopolski, na którym prezentowały się: kiszonki z Charsznicy, wędliny z Czernichowa, oscypki z Podhala, przetwory, wędliny i wyroby garmażeryjne z Rajbrotu, soki owocowe tłoczone z Łososiny oraz woda mineralna z Wysowej-Zdroju. Ekspozycję upiększyła koronka klockowa z Bobowej, znakomity przykład regionalnego rękodzieła.
Na scenie kulinarnej targów prezentowała się natomiast Małopolska Szkoła Gościnności, która do Poznania pojechała promować jagnięcinę podhalańską. Dzięki znakomitym kucharzom odwiedzający targi mogli więc rozkoszować się smakiem: gulaszu jagnięcego, żeberek w kwaśnicy, udźca w sosie ziołowym oraz pulpetów w sosie z grzybów leśnych.
Targom Smaki Regionów towarzyszy konkurs kulinarny. Potrawą z Małopolski, która urzekła kapitułę konkursową były pierogi z gęsiną z Bacówki Towary Tradycyjne. To właśnie jej przyznano Medal Smaki Regionów 2018.