Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie przysmaki na targach Smaki Regionów

Rolnictwo
25 września 2017
fot. Katarzyna Polubniak/Wysowianka
Tradycyjne wędliny spod Wieliczki, soki owocowe z Sądecczyzny, miody z Niepołomic, kiszonki z Charsznicy, woda mineralna z Wysowej oraz zioła z gospodarstwa ekologicznego z powiatu miechowskiego – oto nasze małopolskie przysmaki, które zachwycają smakoszy podczas czterodniowych targów produktów regionalnych Smaki Regionów w Poznaniu. Targi, w których uczestniczył wicemarszałek Wojciech Kozak – zasiadając w kapitule konkursowej – potrwają do 26 września.

Od 23 do 26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się wyjątkowe wydarzenie, w którym główną rolę odgrywają smak i aromat najlepszych produktów regionalnych - targi Smaki Regionów, które co roku zaskakują bogactwem tradycyjnej żywności. W Poznaniu 16 polskich województw i 4 zagraniczne regiony reprezentuje blisko 200 wystawców – lokalnych producentów.

Ekspozycja Regionu Małopolskiego to: soki owocowe z Sądecczyzny, pyszne miody z Niepołomic, tradycyjne wędliny spod Wieliczki,  produkty kiszone i soki z Charsznicy, woda mineralna z Wysowej oraz zioła z gospodarstwa ekologicznego z powiatu miechowskiego.

Podczas targów spośród 50 regionalnych produktów kapituła konkursowa, w której zasiadał również wicemarszałek Wojciech Kozak przyznała 20 medali targów Smaki Regionów. Małopolska zachwyciła smakiem kiszonych rzodkiewek, za które firma AGRO-WIT Agnieszka Malinowska otrzymała medal.

W weekend mistrzowie kuchni z Małopolski – uczniowie z Małopolskiej Szkoły Gościnności – w ramach programu „Promocja Jagnięciny Podhalańskiej” wyczarowali pyszne dania. Miłośnicy regionalnych potraw mogli zachwycić się smakiem: gulaszu jagnięcego, żeberek w kwaśnicy, udźca w sosie ziołowym oraz pulpetów w sosie z grzybów leśnych.
Warto przypomnieć, że jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel, wypasanych na terenach podgórskich.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM