Od 23 do 26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się wyjątkowe wydarzenie, w którym główną rolę odgrywają smak i aromat najlepszych produktów regionalnych - targi Smaki Regionów, które co roku zaskakują bogactwem tradycyjnej żywności. W Poznaniu 16 polskich województw i 4 zagraniczne regiony reprezentuje blisko 200 wystawców – lokalnych producentów.
Ekspozycja Regionu Małopolskiego to: soki owocowe z Sądecczyzny, pyszne miody z Niepołomic, tradycyjne wędliny spod Wieliczki, produkty kiszone i soki z Charsznicy, woda mineralna z Wysowej oraz zioła z gospodarstwa ekologicznego z powiatu miechowskiego.
Podczas targów spośród 50 regionalnych produktów kapituła konkursowa, w której zasiadał również wicemarszałek Wojciech Kozak przyznała 20 medali targów Smaki Regionów. Małopolska zachwyciła smakiem kiszonych rzodkiewek, za które firma AGRO-WIT Agnieszka Malinowska otrzymała medal.
W weekend mistrzowie kuchni z Małopolski – uczniowie z Małopolskiej Szkoły Gościnności – w ramach programu „Promocja Jagnięciny Podhalańskiej” wyczarowali pyszne dania. Miłośnicy regionalnych potraw mogli zachwycić się smakiem: gulaszu jagnięcego, żeberek w kwaśnicy, udźca w sosie ziołowym oraz pulpetów w sosie z grzybów leśnych.
Warto przypomnieć, że jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel, wypasanych na terenach podgórskich.