Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolscy producenci otrzymali nominacje w konkursie Polski Producent Żywności 2017

Rolnictwo
09 sierpnia 2017
Szynka Podstolego, kiełbasa z chłopskiej zagrody, ekologiczny miód ze spadzi iglastej, nitki z sera owczego czy pierogi z cielęciną i kurkami – to tylko niektóre z 14 regionalnych produktów, dzięki którym ich producenci zostali nominowani do kolejnego etapu XXI edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2017”.

Małopolscy producenci, jak zawsze bardzo wysoko postawili poprzeczkę stąd kapituła konkursowa, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak nie miała łatwego zadania, by zdecydować, którzy z nich przejdą do ogólnopolskiego etapu.

Nasze tradycyjne, regionalne produkty, z których słynie Małopolska wyróżnia unikalna receptura oraz niepowtarzalny smak. Przygotowywane na bazie naturalnych składników produkty są naszą wizytówką, a ich smakiem zachwycają się nie tylko mieszkańcy regionu, ale również turyści odwiedzający Małopolskę. Nasze dziedzictwo kulinarne, to nasz znak firmowy, dlatego wszelkie konkursy wyróżniające naszych producentów mają dla nas ogromne znaczenie

– mówi wicemarszałek Wojciech Kozak odpowiedzialny za obszar rolnictwa.

Wszystkie typowane produkty kapituła konkursowa degustowała, zachwycając się ich smakiem, a następnie podjęła jednogłośną decyzję, że 14, czyli wszystkie małopolskie firmy będą reprezentowały nasz region na ogólnopolskim etapie konkursu. Teraz już krótka prosta w drodze do zwycięstwa po tytuł „Polskiego Producenta Żywności 2017”, bowiem już tej jesieni poznamy laureatów konkursu. 

Wykaz firm uczestniczących w etapie wojewódzkim XXI edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2017” oraz lista produktów w załączniku poniżej.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM