Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolskie firmy z nominacjami do konkursu Polski Producent Żywności 2019

Rolnictwo
07 sierpnia 2019
Ryby, wędliny, mięso, sery, miody, a także produkty na bazie warzyw i ziół, chleb i pierogi – to one pretendowały do zwycięstwa w wojewódzkim etapie XXIII edycji konkursu Polski Producent Żywności 2019. Wzięło w nim udział 16 producentów żywności z całego regionu.

W etapie wojewódzkim XXIII edycji konkursu wzięło udział 16 regionalnych producentów żywności. Do konkursu zgłosili: chleb świąteczny, kiełbasę tradycyjnie wyrabianą, mięsiwo z pieca, miętę w soku jabłkowym, ser twarogowy niedojrzewający tłusty, miód spadziowy, policzki wieprzowe w galaretce, rzodkiewki kiszone, kiełbasę myśliwską, sopocką wędzoną z listkiem, pierogi z pieczoną perliczką w miodzie, ser gazdowski gołka, miód lipowy, miód pszczeli nektarowo-spadziowy, pstrąg ojcowski tęczowy wędzony i bundz solony wędzony.

Wyboru produktów, które będą reprezentować Małopolskę na ogólnopolskim etapie konkursu dokonała Kapituła Wojewódzka pod przewodnictwem wicemarszałka Łukasza Smółki. Decyzją Kapituły Wojewódzkiej nominację do tytułu Polski Producent Żywności otrzymała… cała szesnastka, która następnie zostanie zgłoszona do Kapituły Ogólnopolskiej.

Produkty zachwyciły jakością i smakiem. Spośród wszystkich pyszności pięć można określić mianem tych naj... najsmaczniejszych. Znalazły się wśród nich: rzodkiewki kiszone, ser twarogowy niedojrzewający tłusty, chleb świąteczny, kiełbasa myśliwska oraz miód lipowy.

Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Niepowtarzalne smaki i wysoka jakość produktów lokalnych zachwycają nie tylko mieszkańców, ale i turystów. Na ministerialnej liście mamy już 220 produktów tradycyjnych, co plasuję Małopolskę pod tym względem na drugim miejscu w kraju

- mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.

Warto dodać, że w 2019 roku Województwo Małopolskie już po raz dwudziesty będzie miało możliwość uczestniczenia w inicjatywie „Polski Produkt Żywności”.

Lista uczestników etapu wojewódzkiego Polski Producent Żywności 2019:

1. P.P.U.H. Patrycja &Paweł Sp. cywilna Z. K. R. Rydzyk - Chleb świąteczny
2. Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” B. Wolarek W. Wolarek sp. j. - Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
3. Z. P. H. U. „ELIMEX” Jacek Pabis - Mięsiwo z pieca
4. Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski - Mięta w soku jabłkowym
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej - Ser twarogowy niedojrzewający tłusty
6. „Niepołomicki Bartnik Pasieka Pszczela” Tadeusz Porębski - Miód spadziowy
7. Barczyk Zakład Mięsny Spółka Jawna - Policzki wieprzowe w galaretce
8. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel - Pstrąg ojcowski tęczowy wędzony
9. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska - Rzodkiewki kiszone
10. Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor - Kiełbasa myśliwska
11. Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j. - Sopocka wędzona z listkiem
12. Maciej Kapała Pracownia Pierogowa Sekret Smaku - Pierogi z pieczoną perliczką w miodzie
13. Gospodarstwo Rolne Bolesław Bobak - Ser gazdowski gołka
14. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów” - Miód lipowy
15. Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz - Miód pszczeli nektarowo-spadziowy
16. F.P.H.U. Rzepka Janina - Bundz solony wędzony

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM