Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolska na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

Rolnictwo
04 października 2022
Województwo Małopolskie wspólnie z Instytutem Rozwoju Obszarów Wiejskich wzięło udział w tegorocznej edycji Targów Smaki Regionów (24-26 września) w Poznaniu.

Na naszym stoisku skosztować można było małopolskich specjałów, a wśród nich regionalne: sery, wędliny, wina, naturalnie tłoczone soki owocowe, miody, wyroby z lawendy. Nie zabrakło też przekąsek na ciepło w postaci pysznych pierogów. Bogatej ofercie produktów z Małopolski towarzyszył koncert muzyki góralskiej w wykonaniu Kapeli Ciupaga. Występy artystyczne na stoisku przyciągnęły liczne grono odwiedzających.

Anna Glixelli - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego zaprezentowała dziedzictwo kulinarne naszego regionu Ryszardowi Bartosikowi – Wiceministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak co roku podczas targów odbyła się uroczysta gala na zakończenie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w którym producenci i wytwórcy naturalnej i tradycyjnej żywności zostali odznaczeni „Perłą 2022”.  W tym roku z Małopolski Perłę otrzymali:

  • Zakład Masarski Dariusz Kmak za kabanos wieprzowy
  • Magdalena Węgiel Pstrąg Ojcowski za pstrąga ojcowskiego wędzonego
  • Gospodarstwo Agroturystyczne Gościniec Banica za Parzenioka
  • P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer za sok z kiszonych buraków i jabłek
  • Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski za sok z czarnej porzeczki
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Nowem Bystrem za zupę kminkową i płucka na kwaśno

Wyjątkową nagrodę za zasługi w promocji produktów tradycyjnych i regionalnych w postaci „Klucza do Polskiej Spiżarni”, otrzymał P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer

Medalem Targów Smaki Regionów, który jest prestiżowym wyróżnieniem przyznawanym corocznie producentom lokalnej i tradycyjnej żywności za najlepsze produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, poszczycić mogą się z Małopolski:

  • Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś za Bryndzę Podhalańską
  • Gospodarstwo Pasieczne Miody Beskidzkie Jerzy Żwirski  za Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego
  • PPUH Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer za  Jabłkowicę Dębową
  • Wyróżnienie w tym konkursie otrzymała:
  • Agro-Wit Agnieszka Malinowska za bigos wegański z charsznickiej kapusty kiszonej z cieciorką i soczewicą

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

 

Galeria zdjęć