Na naszym stoisku skosztować można było małopolskich specjałów, a wśród nich regionalne: sery, wędliny, wina, naturalnie tłoczone soki owocowe, miody, wyroby z lawendy. Nie zabrakło też przekąsek na ciepło w postaci pysznych pierogów. Bogatej ofercie produktów z Małopolski towarzyszył koncert muzyki góralskiej w wykonaniu Kapeli Ciupaga. Występy artystyczne na stoisku przyciągnęły liczne grono odwiedzających.
Anna Glixelli - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego zaprezentowała dziedzictwo kulinarne naszego regionu Ryszardowi Bartosikowi – Wiceministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak co roku podczas targów odbyła się uroczysta gala na zakończenie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w którym producenci i wytwórcy naturalnej i tradycyjnej żywności zostali odznaczeni „Perłą 2022”. W tym roku z Małopolski Perłę otrzymali:
- Zakład Masarski Dariusz Kmak za kabanos wieprzowy
- Magdalena Węgiel Pstrąg Ojcowski za pstrąga ojcowskiego wędzonego
- Gospodarstwo Agroturystyczne Gościniec Banica za Parzenioka
- P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer za sok z kiszonych buraków i jabłek
- Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski za sok z czarnej porzeczki
- Koło Gospodyń Wiejskich w Nowem Bystrem za zupę kminkową i płucka na kwaśno
Wyjątkową nagrodę za zasługi w promocji produktów tradycyjnych i regionalnych w postaci „Klucza do Polskiej Spiżarni”, otrzymał P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer
Medalem Targów Smaki Regionów, który jest prestiżowym wyróżnieniem przyznawanym corocznie producentom lokalnej i tradycyjnej żywności za najlepsze produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, poszczycić mogą się z Małopolski:
- Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś za Bryndzę Podhalańską
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Beskidzkie Jerzy Żwirski za Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego
- PPUH Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer za Jabłkowicę Dębową
- Wyróżnienie w tym konkursie otrzymała:
- Agro-Wit Agnieszka Malinowska za bigos wegański z charsznickiej kapusty kiszonej z cieciorką i soczewicą
Wszystkim serdecznie gratulujemy!