Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolscy producenci powalczą o zwycięstwo

Rolnictwo
27 maja 2015
Pięć firm z Małopolski zostało nominowanych do udziału w ogólnopolskim etapie konkursu Polski Producent Żywności 2015. Dyplomy i nominacje wręczył w trakcie uroczystości w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach wicemarszałek Wojciech Kozak.

O awans w konkursie Polski Producent Żywności 2015 walczyło aż szesnaście małopolskich firm z  branży spożywczej (m.in. mięsnej, mleczarskiej, zbożowej, przetwórstwa owocowo-warzywnego). Wystawiane przez nie produkty oceniała i próbowała Kapituła Konkursowa. Jej decyzją Małopolskę w centralnym etapie konkursu będą reprezentować producenci: 

• Pstrąg Ojcowski – za wędzonego pstrąga ojcowskiego
• Swojskie Wędliny Tradycyjne – za boczek rolowany wędzony-parzony
• Edward Jurecki PLZ Globar – za chleb orzechowy Edoardo
• Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” Sp. j. – za kiełbasę tradycyjnie wyrabianą
• Maciej Kapała, Sekret Smaku – za pierogi z gęsiną

Nominacje, a także okolicznościowe dyplomy dla wszystkich uczestników eliminacji wręczył w środę  wicemarszałek Wojciech Kozak.

Przypomnijmy, że Województwo Małopolskie uczestniczyło w eliminacjach już po raz czternasty. W tym czasie konkurs zyskał na renomie, stał się doskonałą okazją do promocji regionalnych producentów żywności oraz szansą na zaistnienie na rynku ogólnopolskim.
(Biuro prasowe/psoc,pkorb)

Galeria zdjęć