Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kulinarne bogactwo Małopolski

Rolnictwo
23 listopada 2021
Za nami pierwszy pokaz gotowania i warsztaty kulinarne, które poprowadził w poniedziałek 22 listopada w Stanicy Turystycznej w Brniu renomowany szef kuchni, specjalizujący się w kuchni regionalnej - Marcin Filipkiewicz.

Tematem przewodnim była jagnięcina z Podhala, nie zabrakło też pstrąga ojcowskiego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT). W warsztatach wzięli udział miłośnicy gotowania, szczególną wagę przywiązujący do surowców wysokiej jakości, z których przyrządzili wykwintne dania.

Produkty regionalne i tradycyjne to element naszej małopolskiej tożsamości. To jeden z magnesów, które przyciągają do Małopolski i stanowią o turystycznej atrakcyjności regionu

- zaznacza wicemarszałek Łukasz Smółka.

Warsztaty oraz pokaz są elementem projektu „Promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości z Województwa Małopolskiego, w tym regionalnych, tradycyjnych oraz rekomendowanych do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska”. Projekt ma na celu rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym informacji o ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, produktach regionalnych zarejestrowanych w unijnych rejestrach oraz o „ambasadorze” żywności wysokiej jakości, którym jest Sieć Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe / Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich / AKC